panelarrow

Üks vana sõdurilusikas

Gert Antsu ja N. Bolila, stk Kiievis 2017

LUSIKA ÜLEANDMINE SAATKONNAS. Suursaadik Gert Antsu andmas üle mälestuseset Natalja Bolilale.

Kadri Linnas, avalike suhete osakond

Lugu sellest, kuidas Eesti maapõuest leitud sõdurilusikas aitas ühe perekonna jaoks lahendada II maailmasõjas langenud sõduri saatuse mõistatuse.

Meie saatkonnas Kiievis toimus 18. aprillil üks eriline ja südamlik sündmus. Suursaadik Gert Antsu andis Eesti maapõuest leitud sõdurilusika üle ukrainlannale Natalja Bolilale, kes on lusika kunagise omaniku – II maailmasõjas hukkunud Ivan Maksimovitš Nadtotši, lapselapselaps.

See sündmus sai teoks tänu otsingu- ja kodulooklubi „Kameradi“ liikmete (Daniil Galitski, Eldar Efendijev jt) tegevusele, kes 2015. aasta kevadel Auvere jaama lähedal pommilehtris toimunud ekshumeerimistööde käigus leidsid ühe lusika, millele oli peale graveeritud nimi „Nadtotši“. Klubi „Kamerad“ tegevus on seotud II maailmasõjas mittefikseeritud matusepaikade otsimisega kunagiste lahingute piirkondades. Mitmete klubi „Kamerad“ liikmete ja arhiiviandmete abil õnnestus lusika omaniku isik lõpuks kindlaks teha ning seeläbi leida üles ka tema järeltulija Ukrainas.

Sõdurilusikas „Nadtotši“

“TEADE” VANAVANAISAST. Lusikas leiti Auvere jaama lähedal pommilehtris toimunud ekshumeerimistööde käigus ja sellele oli peale graveeritud nimi „Nadtotši“.

Lusika kunagine omanik, Ivan Maksimovitš Nadtotši sündis 1898. aastal Poltava oblastis, Rudkas ja nüüd teame, et ta hukkus 9. märtsil 1944. aastal Eestis, Kärekonna küla lähedal, võideldes Punaarmee ridades. Tema hukkumise aja ja koha kohta perekonnal seni täpsemad andmed puudusid.

Sõduri lapselapselaps Natalja Bolila oli väga liigutatud sellise mälestuseseme saamise üle, rääkimata informatsioonist oma vanavanaisa saatuse kohta. Lusika leiukoht võis arvatavalt olla ka sõduri langemiskoht, kuigi sõduri säilmete kohta täpsed andmed puuduvad. Koos lusikaga anti seetõttu sugulasele kaasa ka hukkumispaiga kaart, kuhu on märgitud lusika leiukoht.

Natalja Bolila

PEREKONNARELIIKVIA. Sõduri lapselapselaps Natalja Bolila oli väga liigutatud sellise mälestuseseme saamise üle.

On hämmastav ja samas ka lootustandev, et ka pärast nii paljude aastate tagant kerkib esile leide ning avastusi, mis aitavad II maailmasõja saladusi lahendada, eriti  mis puudutab sõjas langenud ning kadunuks jäänud inimeste saatuse kindlakstegemist.

Ja eriti südantsoojendav on selliste aktsioonide puhul piirideülene entusiastlik ja sõbralik koostöö.

Aitäh diplomaat Jüri Treile ja saatkonnale Kiievis materjalide jagamise eest.

 

FacebooktwittermailFacebooktwittermail