panelarrow

Saadik Torma külalisteraamat

Kadri Linnas, avalike suhete osakond

55 AASTAT SISSEKANDEID. Külalisteraamatut peeti Roomas, Genfis ja Londonis kokku 55 aastat järjest.

Heli Tomingas, arhiiv

Andes au 99-aastasele Eesti Vabariigile, räägime huvitava loo saadik August Torma poolt Roomas, Genfis ja Londonis peetud külalisteraamatust, mis jõudis hiljaaegu keerulisi teid pidi välisministeeriumisse.

August Torma oli saadikuks Itaalias ja Šveitsis aastatel 1931 – 1934 (ka esindaja Rahvasteliidu juures) ning 1934. aastal siirdus saadikuks Londonisse, võttes raamatu endaga kaasa.  Külalisteraamatut on peetud aastatel 1931 – 1986 ja sealt ei puudu ka iga-aastased sissekanded Eesti Vabariigi aastapäeva vastuvõttudest.

ESIMENE SISSEKANNE on tehtud Roomas 27. aprillil 1931 ja VIIMANE Londonis 15. jaanuaril 1986.

Raamatusse on omal ajal sisse kirjutanud mitmed tuntud isikud nagu Aino Kallas,  August Rei, Ants Piip, Karl Robert Pusta, Oskar Kerson, Oskar Öpik, Ernst Õpik,  Aleksander Keskküla, Johan Laidoner, Maria Laidoner, Alfons Rebane, Harald Riipalu, Julius Seljamaa, Käbi Laretei, Riina Reinik (omaaegne Estonia teatri operetitäht), Ludwig Juht (kuulus kontrabassimängija), Olav Roots (kuulus dirigent, helilooja ja pianist, kes töötas hiljem Kolumbias), Celia Aumere (tuntud viiuldaja), Heinrich Mark (eksiilvalitsus),  Tõnis Kint (eksiilvalitsus) ja paljud teised.

SAADIK TORMA. Saadik August Torma koos abikaasa Alice Tormaga saatkonna ruumides. Foto: välisministeeriumi arhiiv

Pärast Torma surma peeti külalisteraamatut saatkonnas edasi. Raamatust ei puudu sissekanded nii saadik August Torma (surnud 12.03.1971) kui ka diplomaadi Ernst Sarepera (surnud 8.05.1971) ning saatkonna ametniku August Bergmani (surnud 1974) matusepäevadel. Nagu me teame, siis Ühendkuningriigid uusi diplomaate ametisse ei määranud ja saatkonda juhtis pärast diplomaatide surma Ernst Jaakson New Yorgi peakonsulaadist ja koha peal Londonis töötas üksinda sekretär Anna Taru.

ANNA TARU. Nähtavasti oli saatkonna ametnik-sekretär Anna Taru see, kes hoolitses 1974-1989, et külalisteraamat tähtsatel puhkudel ikka laual oleks. Foto: välisministeeriumi arhiiv

Kuidas jõudis raamat meie Rooma saatkonda?

Külalisteraamatu tõi sinna Melissa Wells (1998 – 2001 USA suursaadik Eestis) pärast Elena Sütt- Askerstami (Eesti aukonsuli Harbiinis Johann Süti tütar ja Eesti esindaja rahvusvahelise põllumajandusorganisatsiooni FAO juures 1992 – 2000) surma, kelle käes raamat oli olnud. Kuidas ja millal see tema kätte sai, sellest teated puuduvad.

Külalisteraamat (auaadress) on valmistatud arvatavalt 1920-ndatel aastatel Eduard Taska ateljees – esikaane siseküljel töökoja märgistus „Ateljee Ed. Taska. Tallinn“- ja see on ka sarnane Eduard Taska ateljees valmistatud auaadressiga Eesti Vabariigi riigivanemale. Välisministeerium lasi äsja haruldase raamatu konserveerida ja parandada. Külalisteraamat on praegu hoiul välisministeeriumi arhiivis. Ajutiselt on see EV 99 aastapäeva puhul välja pandud ministeeriumi muuseuminurka.

EESTI NAHKEHISTÖÖ. Täisnahkköite esikaane motiivistik jälgib eesti nahkehistöö etnograafilisi traditsioone. Raamatut kaitseb sametine vutlar.

Kui huvitav on lehitseda 55 aasta jooksul tehtud sissekandeid ja mõistatada inimeste nimesid, kes nii Roomas, Genfis ja Londonis meie esindusi möödunud aegadel külastasid! See viib mõttele, et tasub ikka endiselt korralikult külalisteraamatuid pidada (ja alati ka ise nendesse külalisena kirjutada!) ja kindlasti teha sissekanne ka EV 99 vastuvõttudel.

Palju õnne sünnipäevaks, Eesti Vabariik!

 

 

FacebooktwittermailFacebooktwittermail