panelarrow

Euroopa Komisjoni vanemametnike õppereis Eestisse

Stenbock

Euroopa Komisjoni ametnikud istumas Stenbocki majas valitsuse istungite saalis. Taustal valges jakis Lilian Kaseväli. Foto: Alberto Pena, Anneleen Vandeplas.

Lilian Kaseväli – Euroopa ja Atlandi-ülese koostöö osakond, Kagu-Euroopa ja Euroopa Liidu üldasjade büroo

1.-3. juunil külastasid Eestit 20 ametnikku Euroopa Komisjoni töögruppidest. Programmi koordineerijateks Tallinnas olid avaliku diplomaatia osakond ning töövaldkonna kohtumiste osas Euroopa ja Atlandi-ülese koostöö osakond. Tegemist oli juba traditsiooniks saanud õppereisiga, mille eesmärgiks oli tutvustada Komisjoni vanemametnikele Eestit ning pakkuda neile võimalikult mitmekesist töö- ja kultuuriprogrammi. Taolised õppereisid liikmesriikidesse toetavad Junckeri Komisjoni visiooni kujundada Euroopa ühtset poliitikat tihedas koostöös liikmesriikidega, pakkudes nii Komisjoni ametnikele võimalust lähemalt tutvuda konkreetse liikmesriigiga kui ka liikmesriigile endale võimalust tõstatada just talle olulisi teemasid.

Kolme päevaga on keeruline tutvustada kogu riiki, isegi kui see on väike nagu meie oma. Ilmselt oli enamikel külalistel enne tulekut juba mingi eelnev kontakt Eestiga olnud, mistõttu meie e-eduloost olid kõik kuulnud. Stenbocki maja paberivabas istungisaalis ja hiljem Ülemistes e-Estonia esitluskeskuses Karli Suvisilla e-teenuste presentatsiooni ja hoogsate arutelude käigus sai see üle kinnitatud.

EAPF-2015-06-02 09.58.53

e-Estonia showroomis esitati palju ja asjalikke küsimusi e-teenuste kohta. E-residentsuse presentatsioon “Kiss me and I`ll turn you into an e-Estonian”. Foto: Alberto Pena, Anneleen Vandeplas.

Aktuaalsetel välispoliitika küsimustel peatuti põhjalikumalt Välisministeeriumis toimunud arutelupaneelides. Ettekannetega erinevatel Euroopat, julgeolekut ja Läänemere regiooni puudutavatel teemadel esinesid Välisministeeriumi poliitikaküsimuste asekantsler Kyllike Sillaste-Elling, Euroopa ja Atlandi-ülese koostöö küsimuste asekantsler Mart Laanemäe ning Euroopa ja Atlandi-ülese koostöö osakonna peadirektor Aino Lepik von Wirén.

Riigikogu

Riigikogu istungi jälgimine rõdult tekitas palju elevust. Foto: Alberto Pena, Anneleen Vandeplas.

Komisjoni ametnikel avanes võimalus kohtuda Riigikogus ka väliskomisjoni uue esimehe Hannes Hansoga, kes rääkis laiemalt julgeolekuküsimustest ja vastas külaliste arvukatele küsimustele. Pärast kohtumist sai Toivo Mängeli juhtimisel Riigikogus teha väikese ringkäigu, mille jooksul sai rõdult jälgida Riigikogu istungit. Riigikantselei poolt andsid Märt Loite ja Kristi Värk ülevaate Eesti Euroopa Liidu poliitikast ning Siim Sikkut keskendus digiarengule, Stenbocki maja tutvustuse viis läbi Villu Känd.

Programmis oli ette nähtud ka iga osaleja töökohtumine oma valdkonna kolleegiga eri ministeeriumidest. Lisaks juhatas meid läbi vanalinna energiline giid Stanislav Lomunov, kelle kohta üks külalistest kohe arvas: „He surely can´t be Estonian, he is far too temperamental!“. Stanislavi lustakus ja huvitav jutt aitasid trotsida vihma ja tuult, mis vanalinna ekskursiooni saatsid.

Giid

Giid Stanislav Lomunov viis läbi vanalinna ekskursiooni ja valgustas oma energiaga vihmast päeva. Foto: Alberto Pena, Anneleen Vandeplas.

Palju elevust tekitas külaliste seas e-residentsuse teema: küsiti näiteks, mida Eesti sellest saab, millised on turvariskid, kuidas toimub andmekaitse ning kas me ei karda kõiki neid miljoneid vene ja hiina rahvusest e-residente, kes meie süsteemidesse hakkavad imbuma? Samuti tuli palju küsimusi sotsiaalvaldkonna kohta: kas pole olnud märgata umbusaldamist vanema generatsiooni poolt seoses sellega, et kõik inimeste terviseandmed on riigi käes? Kas Eesti naised ei karda, et peale 3 aastat lapsega kodus olemist on raske naasta karjääriredelile? Kas Eesti ei võiks oma rahvaarvu kasvatada pigem põgenike vastuvõtmise teel, kuna vaatamata heldele lapsetoetusele on iive ikkagi negatiivne? Kuidas teil tänavatel nii vähe kerjuseid on?

buss

Rannarahva muuseumist sõideti Viimsi vabaõhumuuseumisse vanaaegse bussiga. Foto: Kadri Linnas.

Õppereisi viimasel päeval külastati Euroopa Komisjoni Esindust Tallinnas, ülejäänud päev aga keskendus eeskätt kultuurile: külastasime Viimsis asuvat Rannarahva muuseumit ja Viimsi vabaõhumuuseumit, kus sai vanaaegse bussiga sõita ning ühes rannarahva näidiselamus näha, kuidas kohviubadest kohvi ja piimast võid saab ning pärast sai seda kõike ka koos kodutehtud leiva ning iseküpsetatud rabarberikoogiga maitsta. Tormine meri mängis ilusti kaasa kujutelmale rannarahva elust möödunud aegadel, millest toredad giidid jutustasid. Loomulikult jättis muuseum väga ereda mulje ning paljud soovisid hiljem leiba koju kaasa osta. Viimase reisipäeva lõuna toimus restoranis Noa koos Euroopa Komisjoni Eesti Esinduse juhi Hannes Rummi ja asejuhi Paavo Palgiga.

EAPF-DSC_3662

Muuseumi pärl allveelaev “Lembit” avaldas külalistele muljet. Giidilt saime teada, et Lembit on üks kahest allveelaevast Kalevi kõrval, mille Eesti Vabariik tellis vahetult enne Teist maailmasõda Inglismaalt. Foto: Alberto Pena, Anneleen Vandeplas.

Programmi lõpetas kirsina tordil Lennusadama külastus, kus hoolimata napist ajast saime kõik üle uhke kaarsilla jalutada, et muuseumi ainukest lae all rippuvat vesilennukit silmitseda ja siis legendaarse allveelaeva Lembitu sisemusega tutvuda. Vaatamata vaheldusrikkale ilmale – jõudsime nii vihma, tormi kui ka päikesekuumust kannatada – jäid külalised kogu reisiga rahule ning leidsid, et programm on olnud tõeline isutekitaja, tahaks tulla tagasi ja kõigega põhjalikumalt tutvuda.

Nagu diplomaatias ikka, omavad isiklikud kontaktid ja kokkupuuted tihtipeale suuremat tähtsust kui pikad raportid. On tore, et sellised visiidid toimuvad, nii tunnevad osalised vahetumalt, et oleme osa ühtsest suuremast tervikust ning tehtud töö kannab vilja.

Suured tänud kõigile, kes õppereisi toimumisse oma osa andsid!

FacebooktwittermailFacebooktwittermail