panelarrow

Lastehaigla, täiskasvanud ja sõda Ukraina vastu

45111_11

Anne Brasseur, Euroopa Nõukogu Parlamentaarse Assamblee president (Luksemburgi Demokraatlik Partei)

Kärt Juhasoo-Lawrence, nõunik, Eesti alaline esindus Euroopa Nõukogu juures

„Minu hääletusmasin ei tööta! Kas see on meelega väljalülitatud?!“ kõlas saalist meesterahva nördinud venekeelne hüüatus. „Ei. Teie delegatsioonil pole hääleõigust,“ kostis range-rahulik, kuid lahkelt õpetajannalik vastus prantsuse keeles. Vastajaks oli Anne Brasseur, luksemburglane, kes on Strasbourgis asuva Euroopa Nõukogu Parlamentaarse Assamblee (ENPA) president. Kõrges kuppelsaalis mürises naer.

Sel nädalal oli Ukraina saatus malbe Euroopa Nõukogu käes. Selle demokraatia- ja inimõigusnorme määrava, 47-liikmelise pan-euroopa organisatsiooni parlamentaarne haru oli silmitsi dilemmaga, kas jätkata Venemaa delegatsiooni hääleõiguse peatamist, mis kehtestati mullu aprillis Krimmi annekteerimise eest, või minna teist teed ja hääleõigus taastada. Venemaa tegi meeletuid jõupingutusi, tuues kohale Duuma spiikri Narõškini ning tehes oma tavalist väljaastumise ähvardusele tuginevat lobby-tööd. Ühel hetkel tunduski, et hääleõigus taastatakse.

Neli korda aastas istungeid pidav ENPA toimib nagu rahvusparlamendidki komisjonide süsteemi kaudu. Seirekomisjoni esimees, Austria sots Stefan Schennach oli ette pannud plaani Venemaale kuni juunini hääleõigus anda, et näha, kas olukord paraneb, ning komisjon oli selle kahe häälelise enamusega heaks kiitnud. Saalil on kombeks hääletada kuidas komisjon soovitab. Komisjoni otsus käivitas aga need parlamendi liikmed, kelle arusaam parlamentaarsest diplomaatiast erines sotside, liberaalide ja vasakparteide omast, ja eelnõule esitati sisumuutvaid parandusettepanekuid. Järgmisel komisjoni istungil võitis ühe häälega parandusettepanek, mis hääleõiguse siiski peataks. See sai määravaks ka saali käitumises ning otsus kiideti heaks vahekorraga 160-42, erapooletuid 11.

45098_01

Seirekomisjoni esimees Stefan Schennach (Austria Sotsiaaldemokraatlik Partei)

Hääletusele eelnes tuline debatt, kus ühe või teise valiku pooldajad oma seisukohti põhjendasid. Vasaku tiiva meelest pole Euroopa Nõukogu kool, kust edasijõudmatud lapsed välja visatakse, vaid justkui haigla, kus neid, kelle demokraatia on tõbine ja inimõigused haiged, hoopis ravida üritatakse. Neid tuleb turgutada kannatlikult, selga pööramata, kuni nad tervenevad, manitses Šveitsi sots Gross Vene delegatsioonist rääkides. Talle oponeeris paremtiib, kelle arvates tuleks Venemaad kohelda mitte kui haiget last vaid kui täiskasvanut, kes oma tegude eest täiel määral vastutab. See olevat respekti küsimus, mida vasakpoolsed oma suhtumisega Venemaale keelavat. Leedu delegaat Zingeris täpsustas koguni, et kui keegi pole ligi kahekümne liikmeksoleku aastaga tervenenud, siis on tegu juba surnuaiaga, mitte enam haiglaga. Venelastele too haiglajutt sugugi ei meeldinud, kuid eesmärgi huvides lasid nad sellel kõlada. Delegatsiooni asejuht Slutski pidas siiski vajalikuks müristada, et Venemaa kui „velikaja deržava“ ei lähe kelleltki, käsi pikal, armuande paluma. Kui hääleõigus võetakse, siis kannatavad need, kes seda tegid, mitte Venemaa.

Päev enne oli erakorralisele istungile kogunenud Euroopa Nõukogu täidesaatev haru, ministrite asemike komitee (MAK), mille eesistuja Belgia oli sunnitud Mariupoli elanikkonna vastase raketirünnaku tõttu kokku kutsuma. MAK ei suutnud tegu hukka mõista ega isegi debati kokkuvõtet avalikustada, mis näitab elavalt, kui keeruline on diplomaatidel Venemaa suhtes ühtset hoiakut kujundada.

Seda enam väärib tunnustust ENPA liikmete julgus. Oleks Venemaa ja Euroopa vasaktiib saanud kolmapäeval, 28. jaanuaril Strasbourgis, oma tahtmise, poleks idapiiri taga kaikuvat sõjaõigustuspropagandat enam miski suutnud ohjeldada.

Järgmisel ENPA istungil, 20.-24. aprillil tuleb lastehaigla personali ja täiskasvanulikkust nõudvate parlamendisaadikute kirglik debatt uuesti kordamisele, Vene delegatsioon on aga lubanud sellele mitte kohale tulla.

FacebooktwittermailFacebooktwittermail