panelarrow

Aafrika foorum

Seminaril tutvustati investeerimise võimalusi

Seminaril tutvustati ka investeerimise võimalusi

Liis Udal, poliitikaosakonna diplomaat

11. detsembril toimus välisministeeriumis koostöös Eesti Kaubandus- ja Tööstuskojaga korraldatud Aafrika Foorum, mille eesmärgiks oli tutvustada Eesti ettevõtjatele ja teistele huvilistele Aafrika hetkeseisu, selle võlusid ja valusid. Foorumit modereeris välispoliitika ekspert Hannes Hanso ning esinejaid oli Eestist ja Soomest kui ka Keeniast, Nigeeriast ja Etioopiast. Etioopiat tutvustas seminaril Etioopia suursaadik Hr. Thesome Toga ning Ida-Aafrika riike: Ugandat, Rwandat, Keeniat ja Tansaaniat Eesti aukonsul Keenias pr Kadri Humal Ayal.

Aafrika on kontinent, mis on teatud määral klišeede kütkeis. Kuna meedia kajastab enamjaolt probleemseid teemasid, seostatakse ka Aafrikat tihtipeale peamiselt vaid haiguste ja kodusõdadega ning jäetakse tähelepanuta kontinendi pakutavad võimalused. Peale selle pole Aafrika mitte üks ja ühesugune manner, vaid maailma suuruselt teine kontinent, kus on 54 erinevat riiki, üle tuhande erineva keele ja murraku ning u 1.1 miljardit inimest. Kontinent on äärmiselt ressursirikas, seal on rikkalik loodus, rikkalikult maavarasid. Lisaks on Aafrika maailma noorima rahvastikuga kontinent, u pool elanikkonnast on alla 19.a. vanad. Praegu on toimumas kiire linnastumine ning kasvab keskklassi osakaal. Kasvab ka Aafrika majandus, kui ülejäänud maailma majanduse kasv on väga kesine või negatiivne, siis Aafrika kasvab, keskmiselt 7% aastas ning kümnest maailma kiiremini kasvavast majandusest on kuus Aafrikas: Tšaad (9,6%), Kongo DV (8.6%), Cote d’Ivoire (8.5%), Mosambiik (8.3) ja Etioopia (8.2). Hästi läheb ka, Angolal, Rwanda, Tansaanial, Keenial.

Autor esireas vasakul.

Seminaril osalejate hulk oli suur. Autor esireas vasakul.

Seetõttu on ka eestlastel põhjust otse alla lõunasse vaadata. Veel üks boonus Aafrikasse minekul on see, et praktiliselt puudub ajavahe. Tunnike ees või tunnike taga, aga mitte nii, nagu Aasias, et neil on päev ja meil on öö. Loomulikult on tundmatusse kohta minekul ka ohte ja karisid ning lihtsalt teistsuguseid kombeid ja tavasid. Kui eestlased on loomult vaiksemapoolsed, siis aafrika temperament on soojem ja lärmakam. Asja- ja äriajamist selline olemuslik erinevus aga segada ei tohiks. Korruptsioon on olemas suuremal või vähemal pea kõikjal ning kuulub mingis mõttes normaalse elutegevuse juurde. Lisaks haigused. Kui uudistes räägitakse enim ebolast, siis see viirus mõjutab vaid kolme riiki (Libeeria, Guinea, Sierra Leone) ja pindala ja rahvastiku osas vaid murdosa kogu kontinendist, malaaria on ohuna tõsisem.

Positiivne on see, et mitmed Eesti ettevõtted on mustal mandril juba käe valgeks saanud. Amhold tegutseb mitmes riigis ning oma pesupoe avasid äsja Uganda pealinnas Kampalas ettevõtjad Kalev Roosiväli ja Siisi Saetalu.

Aafrika võimalusi on juba ammu tajunud nii Hiina, India kui USA ja pole põhjust, miks ei võiks neist kinni haarata ka Eesti. FEP_2594

FacebooktwittermailFacebooktwittermail