panelarrow

“Meie mees Kabulis” lõpetas, missioon jätkub

IMG_1202

Suursaadik Väino Reinart, siseminister Hanno Pevkur ja autor

Risto Roos, diplomaat Eesti suursaatkonnas Kairos

Eesti erimissioon Afganistanis sulges oma uksed 30. novembril

„Mission not abandoned, mission not accomplished yet, mission adjusted….“ (Missioonist pole loobutud, seda pole veel lõpule viidud, vaid ainult kohandatud uutele oludele…) sõnas suursaadik Afganistanis Väino Reinart rohkearvulisele ja rahvusvahelisele külaliste seltskonnale 17. novembril Kabulis. Sel päeval toimunud Eesti erimissiooni Afganistanis sulgemise vastuvõtul jäeti hüvasti kolleegide ja koostööpartneritega, vastuvõtul osales ka visiidil viibinud siseminister Hanno Pevkur.

Eesti erimissioon sulges oma uksed 30. novembril 2014, 1. detsembril Eesti lipp Ühendkuningriigi Kabuli saatkonna üht lipuvarrast enam ei ehtinud. Eksisteerimise lõpetas ka kunagi Daniel Schäeri algatatud ja aastaid (2008-2014) peetud blogi „Meie mees Kabulis“, mille sissekandeid saab lugeda nüüd välisministeeriumi elektroonilise arhiivi sügavuses.

blog_kabul

Blogi “Meie mees Kabulis” peeti aastatel 2008 – 2014

Erimissioon rajati 2006. aastal. Lisaks Eesti riigi esindamisele Afganistanis oli missiooni peamine ülesanne diplomaatilise toe pakkumine Eesti üksustele ISAF( International Security Assistance Force) koosseisus. Kuivõrd ISAF missioon lõppeb selle aasta lõpus, ei ole midagi üllatavat ka Eesti erimissiooni tegevuse lõpetamises. Eesti diplomaadi füüsilise kohaloleku puudumine Kabulis ei tähenda mitte kuidagi Afganistani hülgamist. Arengukoostööprojektid jätkuvad senises mahus, samuti jätkab Eesti Afganistani riigieelarvesse panustamist nagu seda siiani on tehtud. Eesti sõjaväelased osalevad ISAFi jätkumissioonis (RSM – Resolute Support Mission), Eesti politseinikud ja päästespetsialistid jätkavad teenistust Kabulis EUPOL Afghanistan (European Union Police Mission in Afghanistan) koosseisus.

Afganistanis on kaheksa aasta jooksul töötanud kuus Eesti diplomaati – ajalises järjekorras Toomas Kahur, Andres Kolk, Daniel Schäer, Tanel Sepp, Vahur Soosaar ja siinkirjutanu. Mitteresideeriva suursaadikuna on Afganistanis tegevad olnud Harri Tiido ja Väino Reinart, Väino jätkab selles rollis ka peale erimissiooni sulgemist.

Mida öelda kaheksat aastat kokku võttes?

Eesti panus Afganistani ülesehitamisel ei ole suurriikidega rahaliselt võrreldav, ega peagi seda olema. Oleme olnud osa suures doonorikogukonnas, üritanud panustada projektidesse, kus oleme meie teadmisi ja oskuseid pidanud piisavalt väärtuslikeks, et neid afgaanidele edasi anda, ja ma arvan, et see on meil ka õnnestunud. Väikese riigi seisukohast pole ka vähetähtis, et siin töötanud eksperdid on saanud hindamatu kogemuse, mida tulevikus Eestis või kuskil mujal ära kasutada.

IMG_1400

Afganistani tüdrukud Eesti erimissiooni läheduses kõndimas

Afganistani ülesehitamine jätkub, töö ei ole kaugeltki tehtud, abi ja toetust vajab nii riigiaparaat kui kogu ühiskond tervikuna, turvaolukord nõuab esialgu liitlasvägede jätkuvat kohalolekut. Aeg näitab, kas viimase kolmeteistkümne aasta jooksul rajatud institutsioonid on piisavalt võimekad, et ülesehitustöid senisest iseseisvamalt jätkata. Kõik eeldused selleks on loodud ning oma panuse on andnud ka Eesti. Ja annab ka edaspidi!

FacebooktwittermailFacebooktwittermail