panelarrow

12 kuud, 12 maad ja mitukümmend uut sõpra Eestile

IMG_0899

Helen Ennok

Helen Ennok, VM arengukoostöö ja humanitaarabi büroo diplomaat

Välisministeerium ning Balti filmi- ja meediakool koostöös toovad Eestisse 12 gruppi ajakirjanikke Aasia, Aafrika ja Ladina-Ameerika maadest.

Septembri lõpus maandusid juba külmavõitu Tallinnas kuus esimest pääsukest kuumast Egiptusest – algas välisministeeriumi poolt toetatav ning Balti Filmi- ja Meediakooli poolt teostatav koolitusprojekt, kus iga kuu kuni järgmise aasta septembrini kutsume Eestisse kokku 12 gruppi Aasia, Aafrika ja Ladina-Ameerika maade ajakirjanikke, igas grupis 6 – 8 inimest ning osalejaid lisaks kirjutavale meediale nii telest kui raadiost.

Egiptlastele, kes kõik Eestis muidugi esimest korda, oli põhjamaine kogemus suur väljakutse, kuid õppereisi lõpuks sai nende horisondile uus maailm ning Eestist lahkuti suurte sõpradena. Oktoobri keskpaigas Balkanilt tulnud Makedoonia ja Montenegro ajakirjanikud olid lausa vaimustuses kõigest sellest, mida Eestil huvitavat pakkuda on, ning põleti soovist seda kodus edasi jagada. Novembris oli Tallinnas grupp Kasahstanist ning eriprojektina tulid sel aastal veel Pimedate Ööde Filmifestivalile „pöffima“ erinevate maade filmiajakirjanikud – Aserbaidzhanist, Gruusiast, Liibanonist, Serbiast, Ukrainast.

Uuel aastal on esimesed visiidid plaanitud Brasiiliast ja Indiast ning huvi on olemas näiteks Tuneesial – välisministeeriumil ja BFM-il tuleb veel välja valida viis maad, kust külalisi kutsume, kõik kokku 12 gruppi.

Õppevisiidid Eestisse on suunatud ajakirjanikele, kes huvituvad meedia arengutest Eestis ja Euroopa Liidus ning digitaalse meedia lahendustest, samuti Eestist üldiselt ning rahvusvahelistest kontaktidest ja suhete arendamisest. Koolitusprogramm annab lisaks meile kui e-riigile võimaluse tutvustada aasialastele, aafriklastele ja ladina-ameeriklastele Eesti e-valitsust, digiallkirja, IKT lahendusi ja uut meediat.

Kaugete maade ajakirjanikele tutvustatakse keskmiselt neljapäevase õppereisi jooksul Eesti ajakirjanduse süsteemi ja vaba meedia tegevuse põhimõtteid. Nad kohtuvad meie meediaekspertidega, külastavad erinevaid meediaväljaandeid ja tutvuvad uue meedia lahendustega. Samuti käivad Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuses, poliitikauuringute keskuses Praxis ja nii edasi ja nii edasi, rääkimata Riigikogust, Stenbocki majast ja kohtumistest ministritega ning e-Riigi Akadeemiast ja E-Estonia showroom´ist, kus antakse ajakirjanikele ülevaade Eesti e-riigist ja erinevatest e-projektidest.

Õppereisi programmi koostamisel võetakse arvesse iga konkreetse maa ajakirjanike huvivaldkondi, igaüks saab nö tailor-made ehk oma soovidele kohandatud programmi. Selle juures on abiks Eesti saatkonnad nendes riikides. Näiteks tunnevad kasahhid suuremat huvi ärivõimaluste vastu Eestis ja sestap organiseeritakse neile visiit Muuga sadamasse.

Muidugi tahame kauged külalised teha headeks tuttavateks ka Tallinna ning samuti teiste Eesti linnadega – nii käisid egiptlased Pärnus, balkanlased Tartus, kasahhid Narvas.

Sellise projektiga soovime anda oma panuse demokraatia ja inimõiguste arengusse, saame toetada arenevate riikide ajakirjanike professionaalsuse kasvu ja vaba meedia arengut. Samuti soovime tutvustada Aasia, Aafrika ja Ladina-Ameerika maade inimestele Eestit ühes meie digitaalse meedia ja selle võimaluste, info- ja kommunikatsioonitehnoloogia lahenduste ning e-süsteemidega.

Projekti rahastatakse välisministeeriumi arengukoostöö ja humanitaarabi vahenditest.

IMG_0902

FacebooktwittermailFacebooktwittermail