panelarrow

Auhind Balti rahvastele Berliinist, Vabariigi President seda vastu võtmas 6.11

Eesti, Leedu ja Läti presidendid Kuldse Victoria auhinda Aasta Eurooplase kategoorias vastu võtmas. Foto: Toms Kalniņš (Läti Presidendi Kantselei)

Eesti, Leedu ja Läti presidendid Kuldse Victoria auhinda Aasta Eurooplase kategoorias vastu võtmas. Foto: Toms Kalniņš (Läti Presidendi Kantselei)

Kaja Tael, Eesti suursaadik Saksamaal

25 aastat Berliini müüri langemisest. Meie mõtted on priid!

Terve pühapäevase /09.11/ päeva osalesin Eesti saadikuna Berliini müüri langemise 25. aastapäeva pidustustel. Müüri kulgemine oli 15 km ulatuses tähistatud valgustatud õhupallidega, mis 9. novembri õhtupimeduses lendu lasti. Pidu oligi mõeldud eeskätt rahvapeona, nagu ju rahva suuresti spontaanne surve selle müüri omal ajal langetaski. Päeva mahtus muidugi hulganisti pidulikke kõnesid, osalt nukra tooniga hukkunute mälestuseks. Kõikjal mainiti vabadust Ida-Euroopa ühise saavutusena ja mõnes kõnes ka otsesõnu Balti riike ja meie ühist ketti.

Ja kui siis Brandenburgi väravate ees puupüsti täis platsil lauldi ühiselt „Die Gedanken sind frei“ („Me mõtted on priid“ – mõnelegi kolleegile meenub selle ühislaulu hetk president Gaucki riigivisiidi ajal Ärma talus), siis tuli tugev laulupeo ja ühtsete juurte tunne peale küll. Samast meeleolust oli tegelikult kantud Saksa Kirjastajate Liidu aastaauhind (nn Burda auhind), mis sel aastal omistati Balti rahvastele nende panuse eest Euroopa vabadusvõitluses. Oleme aasta eurooplased! Teadlikult ühendati Balti keti ja Berliini müüri langemise aastapäevad ja tunnustati Eesti, Läti ja Leedu rolli ka Saksamaa taasühendamise teel. Enam selgemini polekski saanud seda esile tuua, kui seda tegi Saksa Bundestagi spiiker Lammert oma laudatio käigus. Taustal jooksis vahetult enne sakslaste endi tehtud video Eestist, Lätist ja Leedust, mille võimsad stseenid toonud ka sakslastel endil kananaha ihule.

Auhinda vastu võtnud kolm Balti presidenti said 6. novembril Berliinis kõik sõna ja rõhutasid igaüks omal moel ja väga sobilikult (kusjuures igasuguse koordineerimiseta!) erinevaid mineviku-oleviku-tuleviku jõujooni. Loomulikult jõudsid kõik jutud ka Ukrainani. Päeva mahtus sisutihe töölõuna president Gauckiga, president Toomas Hendrik Ilvese kõne Saksa välispoliitika ühingus ja veel palju muud.

Aitäh Saksa Kirjastajate Liidule selle tunnustuse eest, mis võimaldas korraldada meeldejääva Vabariigi Presidendi visiidi Berliini meile kõigile tähtsal ajal!

FacebooktwittermailFacebooktwittermail