panelarrow

Ukraina valimistest

Sulev Kannike, Eesti suursaadik Ukrainas

Sulev Kannike

Sulev Kannike. Pildi autor Ukraine Crisis Media Center

Täna pärastlõunal peaks OSCE/ODHIR Ukraina valimiste vaatlusmissioon andma esmase hinnangu Ülemraada valimiste vastavuse kohta rahvusvahelistele nõuetele. Pole kahtlust, et valimised tunnistatakse demokraatlikeks ning sõltumata konkreetsest valmistulemusest on astutud suur samm Maidani-järgse Ukraina riigikorralduse usaldamise tõstmiseks. Valimiskampaania oli sõdivale riigile kohaselt suhteliselt tagasihoidlik, kuid pilti rikkusid füüsilised rünnakud (eelkõige Ida-Ukrainast pärinevate) kandidaatide vastu, mis said ajakirjanduses isegi eraldi nime – „prügikastilustratsioon“ ( so vastaskandidaadi heitmine-tõstmine prügikonteinerisse).

Täna keskpäevaks on valimiskomisjon kokku lugenud 35% häältest ja seda on liiga vähe, et täpselt ennustada tulevast poliitjõudude jaotust Raadas. Pool parlamendi kohtadest jaotuvad üksikkandidaatide vahel, kellest osa on selge parteilise kuuluvuseta (ning vastavalt ebaselge finantseerimisallikaga). Uksesuu küsitluste alusel peaks oodatult valimised võitma president Petro Poroshenko blokk. Kuid senise peaministri Arseni Jatsenjuki partei Narodnõi Front üllatuslikult tugev tulemus (võimalik, et üle 20%) peaks olema samuti Ukraina jaoks hea  – kuigi riski sisaldav  – uudis. Peale Maidani taaskehtestati 2004. aasta põhiseadus, mille kohaselt formaalselt on peaministril isegi suurem pädevus kui presidendil. Iga president, kel poleks Raadas kindalt enamust, näeb seinal ohumärki,  mille joonistas omal ajal välja peaminister Tõmoshenko ja president Justshenko pidev vägikaikavedu sellesama põhiseaduse alusel.

Lvivi linnapea Andri Sadovõi partei Samopomostsh tugev esinemine seondub nii linnapea karismaga kui osa valijate ootusega leida uuel ajal mitte ainult uusi poliitikuid, vaid ka uusi lemmikerakondi.

Regioonide partei mantlipärija on Opositsiooniline blokk ning venekeelne valija jäi talle truuks – eelkõige Ida-Ukrainas. Nendel valijatel on õigus oma hääl Raadas kuuldavale tuua ja sellepärast on/oleks Opositsioonilise bloki poolt 5% valimiskünnise ületamine demokraatlik. Teiselt poolt võib mõista ka selle bloki vastaseid – enamik partei nimekirjas olevatest nimedest manab paratamatult silme ette Janukovõtshi aja näod ja teod, kui meenutuse tollase võimu nürimeelsusest  ja kolossaalsest riigivargusest ning kuritegelikust lõpust.

Valimispäeval (mitteparteilisi) kommentaatoreid kuulates jäi kajama kaks motiivi. Ühelt poolt väljendati üksmeelset lootust Ukraina reformide jõulisele jätkumisele. Teiselt poolt olid samad kommentaatorid suhteliselt skeptilised ootuste osas, et uue Raada koosseisu poliitiline stiil erineks oluliselt senisest. Seda, et need kaks ootust üksteist ära „söövad“, nagu ei märgatud. Loodame siis, et seda tegelikkuses ei juhtu. Esialgu on Ukraina keskvalimiskomisjonil aega 10.novembrini, et lõplikud valmistulemused kokku võtta. President ja valimised võitnud parteid soovivad kahtlemata kiiret uue valitsuse moodustamist, sest novembri keskel saabub Kiivisse IMFi delegatsioon, kellega soovitakse arutada Ukraina laenupaketi ümbervaatamist. Nii suure küsimuse sooviks IMF läbi rääkida uue valitsusega. Siiski on võimalik, et taolise väikese ajavaruga uuelt Raadalt töö alustamise ja valitsuse moodustamise ootamine pole põhjendatud.

FacebooktwittermailFacebooktwittermail