panelarrow

Põhjamaade ja Balti riikide välisministeeriumide kantslerid kohtusid Tallinnas

Alar Streimann, välisministeeriumi kantsler

Selle nädala esmaspäeval ja teisipäeval võõrustasime Tallinnas Põhja-Balti riikide välisministeeriumide kantslereid. Põhja-Balti koostöö on juba üle 20 aasta toonud kokku Balti ja Põhjala riigid, kantslerite kohtumine on traditsiooniline iga-aastane üritus ja toimus seekord Tallinnas, sest Eesti on 2014. a Põhja-Balti koostöö koordineerija. Kohtumisel räägitakse teemadel, mis parajasti regiooni riikide ühise tähelepanu all on. Nii ka seekord – vahetasime mõtteid kriisidest nii lähedal kui kaugemal, nii Ukrainas kui Iraagis ja Lähis-Idas. Kõnelesime meie ühistest huvidest regiooni julgeoleku tagamisel ja energiajulgeoleku saavutamisel. Samuti oli põhjalikult juttu sellest, kuidas on Põhja-Balti koostöö sel aastal edenenud ning mida ootame tulevikult. Mõttevahetus oli sõbralik, avameelne ja vahetu – nii nagu alati, kui kohtume oma sõprade ja naabritega.

Eesti fookus Põhja-Balti koostöö juhtimisel 2014 on olnud julgeolekul ja küberjulgeolekul, Ukrainal, idapartnerlusel ja energial. Oleme sel aastal korraldanud palju kohtumisi ja seminare ning palju on veel ees. Põhja-Balti koostöö pakub suurt huvi ka meie regioonist väljaspool – nii on loodud Põhja-Balti koostööformaadid USAga, Suurbritanniaga, Visegrádi riikidega ning isegi Jaapaniga.

Käesolev aasta on Eesti jaoks Läänemere aasta, sest juhime korraga mitut regionaalse koostöö formaati – lisaks Põhja-Balti koostööle ka Balti koostööd ja Läänemeremaade Nõukogu.

FacebooktwittermailFacebooktwittermail