panelarrow

Kus kasvavad väikesed diplomaadid

FEP_2311Karmen Laus, välisministeeriumi poliitikaosakonna rahvusvaheliste organisatsioonide büroo direktor

Värskelt ametisse asunud rahvusvaheliste organisatsioonide büroo direktorina olin meeldivalt üllatunud, kui Välisministeeriumi poole pöördus Tallinna Saksa Gümnaasium sooviga kaasata meid oma kolmepäevasesse ÜRO matkeüritusse. (http://www.saksa.tln.edu.ee/) Rõõm oli kuulda, et selle gümnaasiumi õpilased on saanud inspiratsiooni samalaadsetest õpilaste ÜRO matkedest Saksamaal ja Taanis.

Osalejateks olid õpilased 9.-12. klassini ja õpetajad Reeli Kaselaid, Frank Walter Bühler-Hausmann, Kaarel Rundu ja Andres Larka. Sel aastal korraldatud matke oli järjekorras kolmas, koondnimetusega Model United Nations in Tallinn (MUNOT). Töö toimus inglise keeles, ettevalmistus oli olnud põhjalik. Sel aastal valiti Peaassamblee presidendiks Oliver Karm ja peasekretäriks Eleri Pilliroog.

Avaüritus toimus 15. oktoobril Tallinna Saksa Gümnaasiumis, kus lisaks presidendile ja peasekretärile said sõna kõik osalevad delegatsioonid. Avaürituse muusikaline vahepala oli temaatiline – koolibänd esitas Coldplay laulu „When I ruled the world“. Minul oli au olla külalisesineja ja rääkida õpilastele Eesti osalusest ÜROs alates liikmeks saamisest (1991. a). Pärast avamist algas tõsine töö kolmes komitees, kus arutleti päevakajalistel välispoliitilistel teemadel, mis ajavad aju krussi ka väga kogenud poliitikutel ja diplomaatidel. Näiteks pidid õpilased leidma vastused küsimustele, kuidas lahendada Ukraina kriisi, mida ette võtta terrorismi ja piraatluse tõkestamiseks, kuidas abistada palestiinlasi ja Süüria põgenikke ning kuidas täita aastatuhande eesmärke.FEP_2323

Pidulik peaassamblee lõpetamine toimus välisministeeriumis 17. oktoobril, kus esitati komiteedes vastuvõetud resolutsioonid ja toimus hääletus nende heakskiitmiseks. ÜRO matke ürituse lõpetas välisminister Urmas Paet.

Matkes osalemine täiendas oluliselt õpilaste teadmisi rahvusvahelisi suhteid puudutavates küsimustes. Ühtlasi said lihvi esinemis- ja läbirääkimisoskused ning paranes meeskonnatöö. Kõrvaltvaatajale jäi mulje, et õpilased nautisid võimalust osaleda sellises toredas ettevõtmises, kus tehakse tõsist tööd nalja unustamata.

logo_MUNOT

FacebooktwittermailFacebooktwittermail