panelarrow

Rootsi välisministri visiit Eestisse

Välisminister Urmas Paet kohtus Tallinnas Rootsi välisminister Margot Wallströmiga

Välisminister Urmas Paet kohtus Tallinnas Rootsi välisminister Margot Wallströmiga

Jaak Jõerüüt, Eesti suursaadik Rootsis

Kui öelda, et Rootsi uus välisminister saabus juba oma neljandal tööpäeval visiidile Eestisse (läbi Soome), siis on sellel ütlusel jumet ja selgeks taustasõnumiks on Rootsi soov rõhutada eriti head suhet kahe riigi vahel. Urmas Paeda ja Margot Wallströmi kohtumise teemad olid peamiselt need, mis praegusel ajal Euroopa välisministritel ikka: Ukraina, Venemaa, Lähis-Ida, Iraak, Süüria, Euroopa Liidu tegevus,  NATO- ja mitte-NATO maade suhe ning koostöö, lokaalsemalt ka Läänemere ruumi areng ja julgeolek. Sellistel kõnelustel, mis toimuvad summa summarum pika koosolekulaua taga, õhtusöögi ajal, koridorides sammudes, liftis, autos jne, ei kuulutata nagu mõnedel konverentsidel, et kehtib Chatham House´i reegel. Aga see kehtib sõnatu kokkuleppena osaliselt niikuinii. Iga hääletooni muudatust ja silmakulmu kergitust ei ole mitte kunagi mõtet kirjutada memosse ega avaldada fotona. Alati räägitakse rohkem ja nüansirikkamalt kui asjalikud pressiteated suudavad hiljem edasi anda. Nii ka nüüd. Sellistest kohtumistest võtavad alati mõlemalt poolt osa asjasse puutuvad ametiisikud, kellel on eriti hea positsioon jälgida mitte ainult ministrite retoorikat, vaid ka kehakeelt, ning ühtlasi võimalus kraadida kohtumise virtuaalset temperatuuri. Oma 20+ diplomaadiaasta jooksul olen osa võtnud tagasihoidlikult öeldes väga paljudest ministrite ja teiste tipp-poliitikute sarnastest töökohtumistest. Selles kontekstis meenutas eilne pigem kahe vana hea tuttava kohtumist kui esmakordselt teineteisega rääkivaid välisministreid. Mis on muidugi väga positiivne. Meie arusaamad maailma olukorrast on väga sarnased ja meie dialoog on elav ning asja tuumani tungiv.

FacebooktwittermailFacebooktwittermail