panelarrow

Kaugest Indiast. Hommikukohv suursaadikuga Kaubandus- ja Tööstuskojas

Viljar Lubi, Eesti suursaadik Indias
Sel nädalal (23.10) avanes mul hea võimalus kohtuda Indiast huvituvate ärimeeste-naistega Kaubandus- ja Tööstuskoja korraldatava „Hommikukohv suursaadikuga“ kohtumiste raames.
Esmalt olin pisut skeptiline, kui palju ettevõtteid üldse India vastu võiksid huvi tunda, kuivõrd tegemist on kauge ja meile seni suhteliselt tundmatu turuga ning paljude meelest veel keeruka kultuuri ja ärikeskkonnaga sinna otsa. Nii olin meeldivalt üllatunud kokkutulnute üle – kaheksa ettevõtet on Eesti mastaabis väga hea, seda enam, et huvilistele jagatud lühiülevaade India turu iseärasustest ja perspektiividest oli pigem kainestavalt realistlik kui stiilis  „võtame India kiirelt tormijooksuga ära“. See näitab, et Eesti ettevõtja on väga teadlik oma huvidest ja võimalustest.
Kohaletulnud ettevõtjad omasid head ülevaadet Indiast, turule sisenemise raskustest ja kultuurilistest eripäradest. Küsimused oli kohati nii spetsiifilised ja konkreetsed, et jäin jänni neile vastamisega. See näitas, kui hea kodutöö oli ettevõtetel eelnevalt ära tehtud. Mulle andis see samas ülevaate küsimustest ja teemadest, mis tõenäoliselt kõige enam ettevõtjale India turgu silmas pidades peavalu valmistavad. Saatkonna ja suursaadiku lähtekohast on see igati positiivne, sest meie võimalused inimesi aidata on oluliselt suuremad, kui konkreetne siht on paigas.
Saatkond on ettevõtjate abistamisel arusaadavalt peaasjalikult kontaktide looja ja uste avaja rollis. Kuid ikka ja alati vajab ettevõtetele meenutamist, et saatkond on neile avatud ka selle füüsilises vormis – kauges riigis on meil heameel võõrustada turule püüdleva Eesti ettevõtja kohtumist mõne India partneriga. Saatkonnas on nõupidamiste ruum, mida ettevõtted saavad kasutada oma ärikohtumisteks, kui nad selle meiega eelnevalt kokku lepivad. Saatkonnaruumide kasutamine annab äärmiselt hierarhilise elukorraldusega riigis juurde nii usaldusväärsust kui prestiiži.
Rahvasuus tavatsetakse öelda, et seal kus on, sinna tuleb juurde. Olen pea iganädalaselt koostööd tegemas umbes kümne Eesti ettevõttega, kes on India turule pääsu tõsisemalt ette võtnud. Samas ei maksa Indias päevadega ja kuudega läbimurret oodata. Strateegia peab olema suunatud vähemalt paarile aastale ja fookus võimalikult lähedastele suhetele oma potentsiaalsete India partneritega.
Hiljuti saime Äripäevast lugeda, et üks palkmaja tootja on pannud esimese konteineri India poole teele. Samuti selle firma juhi meenutust talle Delhis osaks saanud „kutsest tantsule“ tema äripartneri poolt. Tantsule ilmtingimata minema ei pea, aga kutse partneri koju õhtusöögile on kindlasti märgiks, et asjad liiguvad õiges suunas.
Eesti saatkonna ees Indias seisab väike puidust valvurimajake, mis saadeti meile Eestist reklaammaterjalina. Rõõmuga oleme täheldanud indialaste ilmset huvi, et „kust selliseid saab?“. Püüdes paralleeli tõmmata jääb vaid üle loota, et varsti on põhjust saatkonna ette püstitada liiklusmärk, mis tähistab mobiilse parkimise ala, miniatuurset IT demokeskust saatkonnas või midagi muud huvitavat, mis Eesti kasvavast ja püsivast kohalolust Indias märku annab. Nagu mainitud, lihtsalt peab olema nii, et kus on, sinna tuleb juurde. Saatkonnas aitame sellele kõigiti kaasa.

FacebooktwittermailFacebooktwittermail