panelarrow

8. aprillil möödus 130 aastat Julius Seljamaa, ajakirjaniku, diplomaadi ja poliitiku sünnist

Heini Vilbiks, välisministeeriumi raamatukoguhoidja
Julius Seljamaa sündis Sindis, kus omandas alghariduse ja töötas kalevivabriku kontoris. 1898 asus ta Riiga, lõpetas 1902. aastal kooliõpetajate seminari ning töötas seejärel Taali ministeeriumikoolis Pärnumaal õpetaja ja juhatajana, aastast 1909 oli Eesti Haridusseltsi kooli juhataja ja linnakooli õpetaja Rakveres.
Aastatel 1915–1918 õppis Seljamaa Petrogradi ülikooli õigusteaduskonnas ning toimetas ajalehte „Pealinna Teataja”, mille lehekülgedel propageeris pärast 1917. aasta veebruarirevolutsiooni ka autonoomse Eesti ideid.
1917. aasta suvel valiti Seljamaa Eesti Vabariiklaste Liidu esindajana Eesti Ajutise Maanõukogu liikmeks ja oli sama aasta sügisest Vene Asutava Kogu liige.
24. veebruarist 1918 määrati Julius Seljamaa Eesti Ajutise Valitsuse poolt esindajaks Venemaale. Ta pidas Petrogradis läbirääkimisi nõukogude võimudega ning koos Jaan Poska, Jüri Vilmsi ja Johan Laidoneriga Lääne-Euroopa saatkondadega Eesti iseseisvuse tunnustamise teemal.
Aastatel 1919–1921 oli Seljamaa ajalehe „Vaba Maa” peatoimetaja Tallinnas, Pihkva ja Tartu rahudelegatsioonide liige ning rahulepingute ratifitseerimiskomisjoni esimees. Ta oli Asutava Kogu liige ja abiesimees ning I Riigikogu liige, üks Eesti Tööerakonna asutajaid.
1922 aastast algas Julius Seljamaa diplomaatiline karjäär. Ta määrati Eesti saadikuks Lätis, olles samas ka Kaunase saatkonna asjur ja 1925–1926 saadik Leedus. 1928-1933 oli Seljamaa saadik NSV Liidus, seejärel välisministri abi ja 21. oktoobrist 1933 välisminister. Tema ministriks oleku ajal kirjutati alla Eesti, Läti ja Leedu sõprus- ja koostöölepingule, millega tihenes kolme riigi koostöö.
Juunis 1936 määrati Seljamaa Eesti saadikuks Itaalias, Austrias ja Ungaris, aga raske haigus ei lasknud tal kohale asuda.
Julius Seljamaa suri 17. juunil 1936 ja on maetud Tallinna Rahumäe kalmistule.
Välisministeeriumis on traditsiooniks saanud meeles pidada oma endisi diplomaate ja ministreid nende tähtpäevadel.
Seekord asetasid kimbu ja süütasid küünla Julius Seljamaa haual Jüri Trei ja Heini Vilbiks, pildi tegi Erik Peinar.

FacebooktwittermailFacebooktwittermail