panelarrow

Eesti Helsingi saatkonna krundi ajalooline ostu-müügileping leitud!

Kui suursaadik Mart Tarmak käesoleva aasta augustis Helsingin Sanomate peatoimetaja Riikka Venäläineniga kohtus ja talle saatkonda tutvustas, tekkis mõte sellest ajaloolisest hoonest ka Helsingin Sanomates kirjutada.
Ühel reedesel pärastlõunal, vahetult enne tööpäeva lõppu, saabus Hesari ajakirjanik fotoaparaadiga kohale. Konsulaartalituse direktor Tarmo Punnik tutvustas külalisele hoone ajalugu ning majast tehti hulgaliselt ülesvõtteid. Mõne aja pärast, täpsemalt 23. augustil ilmus lehes saatkonna ajaloost artikkel „Paljude lugude suursaatkond”. Artiklil oli üllatav tagajärg, mida keegi ei osanud oodata.

Nimelt helistas samal päeval Tarmo Punnikule proua Anja Kuosmanen, kes teatas, et tema emal
Senni Kuosmanenil on saatkonna krundi ostu-müügi originaalleping oma äia Juho Kuosmaneni ja Oskar Kallase allkirjadega. Proua Kuosmanen avaldas soovi see ajalooline ürik saatkonnale kinkida.

Kõrgest vanusest tingitud tervisemurede tõttu lükkas proua Kuosmanen tagasi kutse külastada saatkonda, et seal leping pidulikult suursaadiku vahendusel Eesti riigile üle anda.
Lepiti kokku, et saatkonna esindajad külastavad teda pansionaadis ning võtavad sealses koduses õhkkonnas tähelepanuväärse ajaloolise dokumendi vastu. Nii ka sündis ja neljapäeval, 6. oktoobril külastasid suursaadik Mart Tarmak, pressisekretär Maarika Saarna-Siimann ja Tarmo Punnik koos fotograaf Toomas Dettenborniga proua Senni Kuosmaneni, et võtta vastu Kaivopuisto krundi ostu-müügi leping, millest saab haruldane dokumentaalne täiendus saatkonna ajaloole.

Saatkonna poolt jäi proua Senni Kuosmanenile tänutäheks spetsiaalselt kujundatud album saatkonna ajalooliste ja tänapäevaste fotodega, soomekeelne raamatuke saatkonna ajaloost ja Sirje Raudsepa käsitsi maalitud siidsall.

Mõni rida ka mehest, kelle valduses Kaivopuisto krunt oli enne kui Oskar Kallas selle ettenägelikult Eesti riigi omandusse ostis.
Juho (Johannes) Kuosmanen sündis Karjalas Sortavalas 21. detsembril 1887. aastal. Kui ta 1900. aastal rahvakooli lõpetas, läks ta kodutalust Onnenmäelt Sortavalasse, kus sai tööd abilisena ühes kaupluses. Samal ajal alustas ta õpinguid õhtustel kaubanduskursustel, mille lõpetas 1905. aastal. Koolis sõbrunes ta Kaarlo (Kalle) Kontroga, kellega koos käidi aastatel 1909-1911 Saksamaal Lübeckis tööpraktikal ja saksa keelt õppimas. Hiljem said neist aastateks äripartnerid. Juho taipas juba tollal, et rahvusvaheline kaubandus on äriedu võti.


Olles kolinud Helsingisse, alustas Juho koos sõbra Kallega tööd äriettevõttes Lumme & K. Aastast 1913 oli äriregistris kirjas ettevõte Kontro&Kuosmanen; agentuuriliike, mis alustas tegevust 1914. aastal. Tegemist oli esimese soomekeelse äriettevõttega Helsingis.
Kontro&Kuosmanen; kasutas oma varasemaid kontakte ja hakkas tooma Soome saksa kaupasid. Tasapisi laiendati tegevust kohviimpordile Lõuna-Ameerikast. Kuna äri edenes hästi, asutati selleks eraldi ettevõte Kahvintuonti Oy, millega ühendati ka Kontro&Kuosmanen;. 1918. aastal sai äriettevõte nimeks Suomen Valtamerentakainen Kauppa Oy, mis lõpetas tegevuse 1928. aastal. Selle varemetele asutas Juho Kuosmanen ettevõtte Valtameri Oy, mille esimene edukas impordikaup oli Goodyear rehvid. Sõja-aastatel tõi ettevõte Soome kõikvõimalikke kaupu, kuid pärast sõda profileeruti terase impordile. Firma edu sõjajärgsetel aastatel põhineski eelkõige terase ja muude metallikaupade impordil, kuna sõjas kannatanud riik oli vaja taas üles ehitada. 1947. aastal omistati Juho Kuosmanenile kaubandusnõuniku tiitel.

Helsingis elas Juho Kuosmanen erinevates paikades. Olles 1919. aastal müünud Kaivopuisto krundi Eesti saatkonnale, kolis ta Ritarikatu korterist Kulosaarde. Huvitav on märkida, et praegu asub selles Juho Kuosmanenile kuulunud suvilas Hiina saatkond Helsingis.

Juho abiellus Aino Koivistoga. 1913. aastal sündis perre ainus poeg Kauko Kuosmanen. Tema abikaasa Senni Kuosmanen andiski saatkonna ajaloolise ostu-müügilepingu üle Eesti riigile.

Juho Kuosmanen suri 20. detsembril 1960.

Rohkem pilte: http://www.flickr.com/photos/estonian-foreign-ministry/sets/72157627712509185/
 
Maarika Saarna-Siimann
Tarmo Punnik

FacebooktwittermailFacebooktwittermail