panelarrow

Eesti Vabariigi 93. aastapäeva üritused Soomes

Eelmisel aastal vabariigi aastapäeva modernse tantsuetendusega tähistades saime nii palju positiivset tagasisidet, et mõtlesime sama teemaga jätkata. Eesti Vabariigi 93. aastapäeva kavandamisega alustasime varakult ja eelmise aasta tantsuetenduse edust tiivustatuna võtsimegi ühendust Estonia Rahvusvballeti värske juhi Toomas Eduriga, et rääkida talle mõttest kutsuda Estonia balletitrupp Helsingisse esinema 2011.a veebruaris. Toomas Edur innustus kohe ja lubas mõelda programmi peale. Õige pea saime temalt põneva pakkumise, nimelt oli Arvo Pärdi juubeliks valmimas tantsuetendus Shakespeare ”Othello” ainetel ja Arvo Pärdi muusikal, hiljem lisandus kavasse kuulsa Ameerika koreograafi George Balanchine ”Who cares?” 
 
Järgnes praktiline asjaajamine, sobiva päeva ja saali leidmine vabariigi aastapäeva läheduses. Kõik läks sel korral ladusalt, vastuvõtu ja etenduse päevaks valisime 22. veebruari ja kohaks Soome endise ooperi- ja balletiteatri Aleksanteri teatri. Aleksanteri teater on ka varem Estoniaga koostööd teinud, just selle teatri laval andis 1990-ndate aastate keskel vaimustavad etendused Estonia balletitrupp eesotsas toonase esibaleriini Kaie Kõrbiga. Mõned tolleaegsest trupist olid ka praeguse ettevõtmisega seotud, trupijuht Andrus Kämbre ja koreograaf Marina Kesler meenutasid varasemat külastust ja imestasid, kui väiksena lava praegu tundub. 
 
Sel aastal tähistasime oma riigi sünnipäeva mõtlikult, pidutuju varjutas äsja toimunud traagiline õnnetus Haapsalus. Nii oli ka balletietenduse eel tavapärasest suurem ärevus sees, kuid kõik sujus tõesti väga hästi. Trupp saabus kahes jaos, esmalt tehniline meeskond ja seejärel tantsijad. Aleksanteri teatriga oli koostöö suurepärane, ootamas olid garderoobid ja grimmiruumid ning harjutussaalid.
 
Sel aastal ei pabistanud me eriti publiku pärast, sest juba mõned kuud enne tunti etenduse vastu suurt huvi. Ja veel viimastel päevadel helistati saatkonda ja küsiti, kas kuidagi on veel võimalik etendusele pääseda. Kuigi registeerunuid oli juba veidi rohkem, kui saalis kohti, lähtusime vanarahva tarkusest, et häid lambaid mahub palju. Kohapeal tekkis hetkeks väike ärevus küll, sest rahvast muudkui vooris ja vooris. Tõime saali lisatoole ja kõik mahtusid ära, aga ühtegi vaba kohta küll ei jäänud.
 
Saatkonna rahvas oli kohal peaaegu täies koosseisus, võtsime külalised vastu ja juhatasime saali, jagasime kavasid ja pärast etendust viisime tantsijatele söögipoolist.
 
Soomlased armastavad nii klassikalist balletti kui ka modernset tantsu, seda oli ka sel õhtul tunda ja näha Aleksanteri teatris.  Eriti kiideti Othellot, kus omavahel põimusid Shakespeare’i tragöödia, Arvo Pärdi vaimustav muusika ja kaasaegne ballett (koreograaf Marina Kesler). Aleksanteri teatri laval olid Estonia vaieldamatud tipud: Eve Andre, Sergei Upkin, Aleksandr Progorovski. 
 
Kokkuvõtteks. Ükski ettevõtmine ei õnnestuks ilma vägeva ja pühendunud meeskonnata. Õnnestumised annavad julgust suurelt mõelda ja juba kavandamegi järgmise aasta kultuurisündmust, aga sellest on veel vara rääkida…
 
Vabariigi aastapäeva tähistasid Soomes kõik Eestit esindavad ja Eesti kultuuri vahendavad organisatsioonid, samuti meie aukonsulid erinevates Soome piirkondades. Mart Tarmak ja Tarmo Punnik käisid oma silmaga kaemas, kuidas Turus ja Vaasas Eesti sünnipäeva tähistati. 
Iga aasta veebruarikuu viimasel laupäeval organiseerivad Eesti aukonsulaat Turus, Varsinais-Suomen Viro keskus ja Turu Tuglase selts koosviibimise Eesti Vabariigi aastapäeva tähistamiseks. 
 
Sel korral esines ettekandega ajaloolane ja Soome Parlamendi liige Erkki Tuomioja, kelle sulest on hiljuti ilmunud raamat Jaan Tõnissonist. Aukonsul Keijo Virtanen tõi oma tervituskõnes välja eeskätt Tallinna ja Turu Euroopa kultuuripealinnadeks olemise ühised koostööpunktid ning rõhutas Turu ülikooli osa Soome-Eesti teadus- ja kultuurisidemetesse panustamises. Rahvast oli kohale tulnud ligi 100 inimest. Aktuse kultuurilise poole kvaliteedi eest hoolitses näitleja Tuula Walden, kes esitas Ellen Niidu luuletusi. Aktusele järgnenud aukonsuli vastuvõtul oli võimalus mõtteid vahetada kohaliku eestlaskonna esindajatega, kellega sai arutatud ühiste võimalike ettevõtmiste korraldamist.
 
27.02 toimus Vaasas Vaasa-Pärnu sõpruslinnade lepingu 55. aastapäevale ja Eesti Vabariigi aastapäevale pühendatud pidulik koosviibimine. Suursaadik Mart Tarmak puudutas oma kõnes Eesti-Soome suhteid ning aktuaalseid rahvusvahelisi teemasid. Lühikokkuvõte saadiku kõnest ilmus ka järgmise päeva kohalikus päevalehes. Külalisi oli küll napimalt kui Turus, aga sellevõrra on ka eestlaskond Vaasas väiksem. Huvitav oli näha kohalikku sõjaveteranide koori, kes suure entusiasmiga esitas muuhulgas Gustav Ernesaksa loomingut.
 
Liisa Ojaveer ja Tarmo Punnik
EV saatkond Helsingis
 
 

FacebooktwittermailFacebooktwittermail