panelarrow

Kantslerid said Brüsselis kokku


Eelmisel nädalal toimus Brüsselis Val Duchesse’i lossis Euroopa Liidu liikmesriikide välisministeeriumite kantslerite kohtumine. Arutluse all olid Belgia prioriteedid eesistumisperioodil, välisministeeriumite juhtimine majanduskriisi tingimustes, kus eelarved oluliselt vähenevad ning kavas oli ka kohtumine Catherine Ashtoniga, kes valmistus just välja kuulutama delegatsioonijuhtide konkursi esimese vooru tulemusi.

Kõige keerulisemaks osutus ettearvatult kohtumine C. Ashtoniga, kuna ootused on eriti uutes liikmesriikides kruvitud väga kõrgeks ja kõik soovivad näha oma esindajaid delegatsioonides ja kõrgetel kohtadel EEAS-i peakorteris Brüsselis. Eks neid ootusi tuleb nüüd “manageerida”. Õnneks ei kujunenud see arutelu peateemaks, sest konkursid alles käivad ja usutavasti saavad kõik liikmesriigid endale mõne aasta jooksul siiski mõjuka esindatuse uues loodavas välisteenistuses. Ma olen selles ka ise tegelikult täiesti kindel.
Veel arutleti selle üle, kuidas korraldada ligipääsu liikmesriikide ja EEAS-i aruandlusele nii, et see kõik toimuks turvaliselt ja samuti seda, kuidas korraldada olulistes välispoliitilistes küsimustes ühiste jutupunktide tekitamist ja jagamist.
Oluline teema oli ka ministeeriumite juhtimine kokkutõmmatavate eelarvete tingimustes ja uue välisteenistuse mõju riikide välisteenistustele. Üldine arvamus näis olevat, et keegi oma saatkondi vähemalt EL liikmesriikides sulgema siiski ei kiirusta. Probleemiks on see, et uus välisteenistus ei alusta kohe konsulaarfunktsioonide väljaarendamisega, mis paraku aga on just see, mida inimesed ühelt välisteenistuselt kõige enam ootavad.
Marten Kokk
VM kantsler
Pildil esireas: kantslerid Frank Belfrage (Rootsi), Ivan Baba (Ungari), Dirk Achten (Belgia), Marten Kokk, Dragoljuba Bencina (Sloveenia), Kestutis Jankauskas (Leedu) ning Wolf-Ruthart Born (Saksamaa).

FacebooktwittermailFacebooktwittermail