panelarrow

13 ja reede – kokkulepped Helsingis

Käisime 13. augustil Soomes – koos Välisministeeriumi kantsleri Marten Koka ja Eesti uue suursaadikuga Soomes, Mart Tarmakuga – külas Soome Välisministeeriumi kantsleril Pertti Torstilal.

Soomlastega on tore asju ajada. Nad ei jutusta üleliia palju, räägivad lühikeste, vahel isegi poolikute lausetega, ja nende jutt on konkreetne. Sellepärast ongi nendega tore lõunalaus tööjuttu rääkida – jõuab nii süüa kui kokkuleppeid sõlmida.

Nii leppisimegi soomlastega kokku, et läheme lähiajal koos ühisvisiitidele Valgevenesse ja Poola. Koos, et nähtavus oleks parem; koos, sest paljuski vaatavad meie välispoliitikad samas suunas.

Samuti allkirjastasime lepingu, mille alusel meie diplomaat pooleks aastaks juba 2011 jaanuaris Sambiasse Soome saatkonda praktiseerima läheb. See on oluline samm Eesti jaoks, sest Lusakas töötamine saab olema meie esimene diplomaatiline esindatus nn mustas Aafrikas.

Ja veel jõudsime rääkida sellest, et võimaluse korral jagame erinevates sihtkohtades saatkondade/esinduste ruume. Et hoida kokku kulusid ja jällegi – olla koos nähtavam. Muidugi ei saa selliseid ühise katuse all tegutsemisi, ühisvisiite jms. väga laialdaselt üleöö praktiseerima hakata, aga samm-sammult sinnapoole liikuda on täiesti teostatav eesmärk.

Veel olid laual paljud muud teemad nagu suhted Venemaaga, Põhja-Balti koostöö, Euroopa Liidu välisteenistuse moodustamisega seotud küsimused jm.

Marki Tihhonova-Kreek
VM kantsleri nõunik

FacebooktwittermailFacebooktwittermail