panelarrow

Pirita-Kose-Kloostrimetsa-Brüssel

Kas teie teadsite, et Eesti Autoremondi Katsetehases toodeti aastatel 1958-1998 kogunisti 1330 vormelautot? Mis peaks tegema Eestist suuruselt teise vormelitootja maailmas, Lotuse järel. Ka saatkond Belgias ei teadnud seda enne, kui umbes kuu aega tagasi võttis meiega ühendust vormelautode entusiast ja piloot Marek Kiisa ning teatas, et Belgia automuuseum (Autoworld) on teinud ettepaneku tuua Estonia-nimelised vormelid Brüsselisse näitusele. Marek on ise mõne neist autodest restaureerinud ja alal hoidnud. Kui mõelda ajastusse, millal need autod on toodetud, siis on üllatav, et nii mõnigi on sini-must-valge, ainult paari kohustusliku punase triibuga.

Idee oli meile kohe huvitav, sest insenertehnilisest vaatenurgast ja pealegi autotootmise kaudu pole Eestit just tavapärane tutvustada. Ja Eesti on liiga väike, et olla tavaline. Ideest teostuseni läks vaid kuu, mis Belgia mõistes on võrreldav nanosekundiga. Aktiivse inimesena rääkis Marek oma ideest veel transpordivolinik Siim Kallasele, kes tulenevalt nii oma ametist kui ka isiklikust huvist oli lahkelt valmis väljapaneku avama. Marek transportis oma jõududega seitse masinat Brüsselisse ning eile avati Brüsseli keskmes asuvas automuuseumis väljapanek, mis jääb sinna augusti lõpuni. Avamisel said vormelite (eba)mugavust proovida nii suured kui väikesed.

Mariin Ratnik

EV suursaadik Brüsselis

FacebooktwittermailFacebooktwittermail