panelarrow

Valimised Ukrainas 2

Ukraina keskvalimiskomisjoni (KVK) 11-korruseline hoone asub Lesja Ukrainka (1871-1913) nimelisel alleel. Ukraina rahvuspoetessil, kes käis 1900. a. Tartus vennal külas, on mõndagi ühist meie Koidulaga, mõlemat on kujutatud rahatähtedel, mõlemad lahkusid elust võõrsil, 42-aastaselt.

 

Just Ukrainka tavatses kanda üle pea põimitud palmikut, mis pidi sümboliseerima märtrikrooni… see tekitab vägisi ühe paralleeli tänapäevaga.

2010. aasta veebruari esimesel pühapäeval toimub otsustav presidendivalimiste teine voor. Keskpäeval käime kaasaga Kiievi valimisjaoskonnas nr. 48, mis asub kaasaegses koolimajas Šota Rustaveli tänaval. Enne kui jõuan näidata KVK väljastatud ametlikku tõendit, pakutakse lahkesti võimalust valida.

Kõik on rahulik ja korras nagu Norras. Hiljem kinnitavad Eesti vaatlejad, et igas jaoskonnas käis töö nagu kellavärk. Pole ka ime, sest vilumus on saavutatud. Viimased erakorralised parlamendivalimised toimusid küll alles 30. septembril 2007, pole aga välistatud, et 2010 tulevad veel ühed; kohalikud valimised ootavad ees käesoleva aasta maikuus.

Õhtul võtan sihiks KVK hoone, mida ümbritsevad Janukovitši poolehoidjate sinised telgid, need on paigal juba nädalaid. Tõmošenko värv on valge, punast pole kusagil ega ka oranži, nagu oli seegi kord ENPA vaatleja Silver Meikari sall.

Miilitsad ja teised siseministeeriumi korrakaitsjad lasevad mind pärast pisikest tõrget parklasse (automark ja number polnud registreeritud). Pärast turvakontrolli läbimist olengi teise korruse pressikeskuses. Kell saab kohe 22:00, kuid selleks ajaks lubatud briifing viibib. Tabloo näitab valimisaktiivsuse protsenti üle Ukraina, kokkuvõttes on see 69,11%.

Üleval on mitukümmend telekanalite kaamerat, ajakirjanikud kasutavad vahetpidamata kõiki moodsaid sidevahendeid. Krister Parist pole näha, eks ta viibi teistel põnevatel „objektidel“.

Pressirahva hulgas prevaleerib noorem naissugu, kellest üks hõikab teisele: „Kuulsid, Juštšenko lubas võimu rahulikult üle anda!“ – „ Ah või nüüd annab! Miks ta siis ei teinud seda viie aasta eest?“ Selleks ajaks on lävepakuküsitluste põhjal selge, et Janukovitš hoiab 3%-st edu Tõmošenko ees.

Kahtlemata oleks huvitav teha asja InterContinentali või Hyatt´i, kus asuvad kahe konkureeriva presidendikandidaadi öised staabid. Siiski sõidan koju, et teleri vahendusel vaheldumisi veeta aega kuulsate saatejuhtide Jevgeni Kisseljovi (Inter) ja Savik Shusteri (TRK Ukraina) ning paljude poliitikute, politoloogide, sotsioloogide jt. seltsis.

Öö edenedes ja tulemuste laekudes on tasapisi kristalliseerumas Janukovitši võit. Kuid säilib ka intriig, sest kaotajalgi tuleks tulemust tunnistada.

Tuntud politoloog Vladimir Fesenko toob esile selle, et rekordarv valijaid – üle 4% – tuli hääletama kõigi vastu. Niisiis ei soovinud kumbagi kandidaati presidendiks umbes sama suurusjärk rahvast, kes hääletas istuva presidendi Juštšenko poolt. Kas ka väiksem kui 50% toetus ei tähenda mitte täielikku legitiimsust, küsib Fesenko.

Tema kolleegi Mihhail Pogrebinski arvates tõi valimistulemus esile kahe Ukraina vastuseisu ja nüüd tuleb leida teid kooseksisteerimiseks.

Kas on nii? Tõepoolest toetas Ida ja Lõuna peamiselt Viktor Fjodorovitšit ning Lääs ja Põhi põhiliselt Julia Vladimirovnat (I vooru kandidaatide vahel jagus hääli laialdasemalt) Kuid mingit vaenu ja lõhestatust inimeste vahel küll ei ole. Vaid selline oli lihtsalt regionaalne eelistus kui valida jäi kahe allesjäänud kandidaadi vahel.

Küllap on Dnepropetrovski inimesele Ukraina riik sama tähtis nagu see Ivanovo-Frankiivski elanikule. On ju Ukraina alles 20. sajandi lõpul saanud kauaoodatud iseolemise, mida erineval moel üritasid hetmanid Bogdan Hmelnitski ja Ivan Mazepa, Simon Petljura ja Stepan Bandera.

Iseseisvust väärtustatakse nii idas kui läänes, seda ei kavatse loovutada keegi, ammugi mitte ei tee seda Ukraina neljas president.

Innauguratsiooni tuleb siiski oodata kuni ametlike lõpptulemuste selgumiseni ja kohtuotsuseni.

Kuido Merits
EV saatkond Kiievis

FacebooktwittermailFacebooktwittermail