panelarrow

Valimised Ukrainas

Ukrainal läheb iga aasta alguses aega enne, kui uuesti saavutatakse töörütm. Jõulud on meie nuudipäeva ajal, aga vana uus aasta taliharjapäeva aegu.

2010. aasta on olnud eriline, sest Ukrainat on õnnistatud peaaegu sama suure lumekogusega nagu Maarjamaal. Valimistepäevaks olid jääpurikad ära sulanud, kuid kõnniteed ohtlikult libedad. Pealinnas Kiievis ning ka paljudes teistes Kirde-Ukraina linnades oli ikka veel koristamata 20. detsembri paiku maha sadanud lumi.

Kuid see kõik ei takistanud miljoneid ukrainlasi osalemast kauaoodatud presidendivalimiste esimeses voorus.

Ukraina rahvas on valimistega juba üsna harjunud ja isegi teatavat tüdimust võib nimetada euroopalikuks. Ometi seati selgi korral 24 oblastis sammud valimisjaoskonna poole. Mõnel pool, näiteks Karpaatide mägikülades võis teekonda valimisjaoskonda võtta aega isegi kaks ööpäeva ja sama palju tagasi kodukülla. Vaatamata sellele, et rahva meeleolu nimetati loiuks ja tülpinuks, andis tervelt 67% valijaist oma hääle ühele kandidaadist. Nende hulgas olid kõige enam neid, kes usaldasid kas Janukovitši lubatud muutust või Tõmošenko töökust riigi õitsengu nimel.

Ebaõiglane oleks mitte mainida, et esimeses voorus oli kandidaate kokku 18, kellest paljud ei omanud vähimatki lootust edasipääsuks, küll aga esindasid erinevaid inimgruppe ning omasid selgeid sihte tulevikuks.

Parima tulemuse neist tegi ärimees ja pankur Tihipko oma tugeva kolmanda kohaga. Kiievi kesklinnas on just tema valimisplakatid kõige hiiglaslikumad. Pingerea lõppu jäi Ivano-Frankivski oblasti elanik Vassõl Protõvsih ehk Kõigivastu – sellise perekonnanime võttis ta endale vahetult enne valimiskampaania ametlikku algust – kes pälvis 0,16 protsendi suuruse häältesaagi.

Ukraina on euroopalik sellegi poolest, et valimistulemus ei ole kellegi poolt ette kirjutatud. See on kahtlemata üks oranži revolutsiooni saavutusi. Ootusi oli rohkemgi, kuid revolutsioonile järgneb evolutsioon, mis selles suures Euroopa riigis kestab märksa pikemalt.

Üldiselt oli ukraina valija jaoks eelkõige tähtis, et valimised oleksid ausad ja läbipaistvad. Rõõm ongi tõdeda, et sellisteks need rahvusvaheliste organisatsioonide poolt tõesti kuulutati. Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsioon (OSCE) hinnangul olid 17. jaanuaril toimunud presidendivalimised “kõrge kvaliteediga” ning kujutasid endast eelmiste valimistega võrreldes märgatavat edasiminekut.

Valimised on ka kahtlemata õige aeg tunnetada rahva meeleolu ja uurida olukorda n-ö rohujuure tasandil. Selline võimalus oli üle 3000-l rahvusvahelisel vaatlejal, kelle hulka kuulus neli Riigikogu liiget, aga samuti meie inimesed Marju Kõrts, kes vaatles valimisi Poltaavas, Ott Vainomaa Donetskis ja Kristel Engman Odessa lähedal. Kõigil neil on kindlasti jutustada oma lugu.

Esimene voor oli aga kõigest teise ja otsustava vooru ettevalmistus. Tegemist võis olla vaid vaikusega enne tormi.

 

Jaan Hein,

Eesti saatkond Kiievis

 

 

FacebooktwittermailFacebooktwittermail