panelarrow

Tanel Sepp: Võitlus Kabulis

Eilsed võitlused Kabuli tänavatel näitavad, et olukord Kabulis võib olla ettearvamatu ja seda iga päev. Kui varasemad päevad olid vägagi rahulikud, siis eile hommikul kella 9 paiku alanud rünnakud, mis kestsid kuni varajase pärastlõunani, olid ühed tõsisemad üldse viimaste aastate jooksul. Seda, kuidas erinevad rünnakud ministeeriumihoonete, presidendipalee, kaubanduskeskuse ja panga vastu olid koordineeritud ja planeeritud, näitavad üsna hoolikat ettevalmistust Talebani poolt. Rünnakutes kasutati nii eneseõhkijaid, erinevaid tulirelvi kui ka autopomme. Esialgsetel andmetel sai võitlustes surma neli Afganistani politsei ja armee liiget, kaks tsiviilisikut. Haavatuid oli nii politsei ja armee kui ka tsiviilisikute hulgas tunduvalt rohkem. Kui vaadata, mida rünnati, siis eelkõige olid need valitsusasutused – rünnaku aja valiku osas võib eeldada, et üritati eelkõige nurjata presidendipalees hommikul toimunud uute ministrite vande andmise tseremooniat.

Oluline siinkohal on märkida, et Taleban ei suutnud oma rünnakuid lõpuni viia, eelkõige tänu Afganistani julgeolekujõududele, kes küll kandsid kaotusi, kuid suutsid olukorra kontrolli alla võtta. Selleks pandi vahepeal näiteks kogu kesklinna liiklus kinni – olin ka ise lukus väravate taga ühes sõjaväebaasis pärast hommikust töökohtumist seal.

Kabuli tänavad olid eile õhtul üsna rahulikud – autosid oli tänaval liiklemas selgelt vähem, politseikontrollpunktid olid ilmselgelt saanud juhised põhjalikumalt autosid kontrollida ja tundub, et olukord võib normaliseeruda. Kuid selles viimases ei saa kunagi kindel olla – ei saa ka välistada, et juba homme rünnatakse uuesti.

 

Tanel Sepp,
EV asjur Afganistanis

Tema tegemistest ja Afganistani elust saab lähemalt lugeda: https://blog.vm.ee/

 

FacebooktwittermailFacebooktwittermail