panelarrow

Euroopa peab Gruusia eest välja astuma

Kolmes EL suurriigi päevalehes ilmunud artikkel tuletab meelde Euroopa Liidu loomise üht põhilist tagamõtet – vajadust hoida ära sõja puhkemine. Sellest lähtuvalt soovitavad autorid näha Gruusia sõja taga pigem laiemat pilti kui pelgalt otsida nö esimese lasu tulistajat.

Mõtteavaldus soovitab EL 27-l riigipeal edastada Moskvale selge sõnum, millega kinnitada, et EL ei kavatse nõustuda vägivaldse piiride vedamise ega Vene okupatsiooniga Gruusia territooriumil.

Võrreldes Gruusia sõda 20. sajandi suurimate tragöödiate, Hitleri ja Stalini kallaletungidega Poolale 1939. ning Soomele 1940. a, rõhutavad arvamusliidrid, et Lääne demokraatiate võimetus sõbraliku riigi tükeldamist ära hoida võib tuua kaasa veelgi hullemaid tagajärgi.

Artiklid:

The Guardian

Die Welt

Le Temps

Kokkuvõtte tegi Thbilisi saatkonna lauaülem Martin Karner

FacebooktwittermailFacebooktwittermail