panelarrow

Marten Kokk: Aukonsulaadi avamine Odenses ning kuidas olla edukas ettevõtja

Avasime eile Taani suuruselt kolmandas linnas Odenses Eesti 110. aukonsulaadi. Oli väga kena üritus, kohal olid linnapea Jan Boye, eelmine Odense aukonsul Jørgen Bast, suur Eesti sõber ja ühtlasi aukonsul Sjællandil krahv Ulrich Holstein-Holsteinborg, ja palju teisi olulisi ja kenasid inimesi.

Meie aukonsuliks Odenses on nüüd 1948. aastal sündinud ettevõtja Bo Staermose. Aga mitte aukonsulite ülimalt olulisest rollist meie ettevõtluse ja kodanike abistamisel ei tahtnud ma täna kirjutada.

Huvitav ja õpetlik oli see, kuidas Bo on ettevõtjana edu saavutanud. Tema ettevõtluse põhisisuks on väiksemate klaasist kasvuhoonete tootmine, sealhulgas ka selliste, kus inimesed saavad näiteks jahedama ilmaga õues istuda. Iseenesest väga lihtne toode, aga väga müüdav ja ettevõttel läheb väga hästi ning vaatamata majandussurutisele kasvab eksport jõudsalt.

Loo moraaliks on see, et suurt edu ei ole saavutatud mitte mingi geniaalse leiutise abil, vaid pika ja visa töö tulemusena. Kui meie kipume siin tihti üksteisele ette heitma, et pole häid ideid, ettevõtjad ei panusta piisavalt arendustegevusse ja üleüldse tuleks üritada otsida mingit üliinnovaatilist toodet, mis hiljem meile maailmas kuulsust tooks, siis sellises väljakujunenud ärikeskkonnas nagu Taanis panustab ettevõtja järjepidevale visale tööle, müügitöö arendusele, kulude minimeerimisele läbi pikaajalise kogemuse – ja tulemused pole sugugi laita. Pigem on need imekspandavad.

Ei pea tingimata leiutama Tetra Paki joogipakendit, et rikkaks saada, peab olema võime ennast pikaajaliselt motiveerida tegema rasket tööd – see on ettevõtluses edu pant.

Ülemisel pildil: Välisministeeriumi kantsler Marten Kokk aukonsulaati avamas
Alumisel pildil: Kantsler, EV suursaadik Kopenhaagenis Meelike Palli ja aukonsul Odenses Bo Staermose

FacebooktwittermailFacebooktwittermail