panelarrow

Margus Rava: Internet ja Prantsusmaa

Parasjagu on käimas Prantsusmaa velotuur Tour de France. Maailma kokanduse meistrivõistlusi peetakse Lyonis. Eiffeli torn ja muud vaatamisväärsused Pariisis on maailma enimkülastatud turismiobjektid. Kõik need asjaolud on teada-tuntud ka Eestis ja eeskätt ka eestimaalastest kokkade ja jalgratturite tõttu.

Siiski ei püsi Prantsusmaa majandus ainult jalgrattasõidul, söögi- ja veinitegemisel ning turismil. Üks kinnitus vastupidisest on asjaolu, et suur osa Eesti wimax-tehnoloogial töötavast kiirest traadita internetist on kasutajatele kättesaadav Prantsuse aparatuuri toel.

Mulle on viimase paari-kolme aasta jooksul silma jäänud kolm konkreetset teadet selle kohta, kuidas Prantsusmaa tehnoloogiafirmad on võitnud hankeid telekommunikatsiooni infrastruktuuri vallas. Nii on enamus Eesti ühe suurema telekomi teenuste pakkuja wimaxi-tugijaamadest pärit Prantsusmaalt. Mul on õnnestunud külastada tehast Normandias, kus monteeritakse kokku karpe, mis on sülearvutist pisut suuremad. Mõni aasta hiljem paigaldati uuematesse elurajoonidesse Prantsuse aparaadid, mis pakuvad lõpptarbijale fiiberoptilise kaabli kaudu heli, pilti ja andmeteenuseid. Tänavu tuli uudis selle kohta, et äriklientuurile mõeldud telekomiteenusteks tarvilikke ruutereid hakkab tarnima järjekordne Pariisi lähedal asuv ettevõte.

Lihtsustatult joonistub kahe riigi vahel koostöine pilt, kus Prantsuse päritolu riistvarale toetudes ehitatakse Eesti päritolu it-lahendusi. Küll pisut lihtsakoeline, on see näide interneti rahvusvahelisusest siiski.

See, et meil on sobilik ja piisavalt võimas riistvara, mis võimaldab ühiskonna it-arengus edasi liikuda, on Eestile kindlasti kasulik. Teine kasu tuleneb asjaolust, et nagu kõik suured ettevõtted, töötavad ka Prantsuse tehnoloogiafirmad allhankijatega ühe või teise tootmissisendi kvaliteedi või hinna optimeerimiseks. Siin ongi kindlasti olemas võimalused ka Eesti ettevõtjate jaoks – osaleda suurte ettevõtete hangetel ja allhangetel. Neid võimalusi on saatkond aidanud tuvastada ja teeb seda kindlasti edaspidigi.

Margus Rava on EV suursaadik Pariisis

FacebooktwittermailFacebooktwittermail