panelarrow

Eesti köögi parimad palad said Pekingis sooja vastuvõtu osaliseks

M_Roos

MARIANN ROOS

Mariann Roos ja Kadi Raudsepp, Maaeluministeerium (külaliskirjutajad)

24.-30. aprillini Pekingis toimunud Eesti nädalal tutvustati Hiina ajakirjanikele, ettevõtjatele ja ametnikele Eesti toitu, disaini, muusikat ja turismivõimalusi. Nädala üheks eesmärgiks oli luua Eesti ja Hiina ettevõtete vahel uusi ärikontakte ning aidata sillutada Eesti toidutoodetele teed Hiina turule.

 Hiina turg oma mastaapsuse, kasvava keskklassi ning muutunud tarbimisharjumustega, mille hulka kuulub sageli ka importtoidu eelistamine, innustab toidutootjaid töötama selle nimel, et ka oma tooteid Hiina tarbijatele müüa. Kuna konkurents turul on tihe ja Eesti tooted veel suuresti tundmatud, siis on esmalt oluline lugematu arvu konkurentide seast kuidagi eristuda ja silma paista.

Foto Kadi Raudsepp

KADI RAUDSEPP

Eesti nädala eesmärgiks oligi esmalt tekitada huvi Eesti vastu üldiselt ning näidata Hiina ajakirjanikele, ametnikele ning ettevõtjatele, et Eesti on imelise loodusega riik, kus osatakse luua suurepärast muusikat ja disaini, aga ka meie toit on väga kvaliteetne, tooraine pärineb puhtast loodusest, on valmistatud igati professionaalsel moel ning meie toidu tootmiseks seatud standardid on väga kõrged.

Eesti huvi uusi koostöökohti leida ning kaubavahetust elavdada kinnitas ka asjaolu, et Eesti nädalat Hiinas väisas maaeluminister Urmas Kruuse, kes kohtus Hiina asepõllumajandusminister Qu Dongyu ja järelevalveasutuse AQSIQ (Hiina Rahvavabariigi kvaliteedi järelevalve, kontrolli ja karantiini peavalitsus) aseminister Mei Kebaoga, kellega allkirjastati toiduohutuse protokoll kilu ja räime ning nendest valmistatud toodete lubamiseks Hiina turule. Toiduohutuse protokoll on aluseks konkreetsete ekspordist huvitatud ettevõtete registreerimiseks Hiina sertifitseerimisasutuses. Nn kalaprotokolli allkirjastamisega astuti üks oluline samm selles suunas, et Eesti kilu ja räime ning neist valmistatud tooteid oleks võimalik Hiinas turustada.

Peking (6)

Tippkokad Inga Paenurm ja Lauri Tomingas pakkusid Pekingis Eesti toitu.

Peking (5)

Suupistete seas oli esindatud nii must leib kui kilu, aga ka näiteks metssea tar-tar, lambalihasalat, maksakreem ja verivorsti kroket.

 Eesti nädal oli Eesti toiduettevõtetele heaks võimaluseks Hiina turuga lähemalt tuttavaks saada ning uusi ärikontakte leida. Osalemas oli nii neid ettevõtteid, kel juba Hiina turu kogemus osalt olemas kui ka neid, kes alles soovivad oma toodetega turule tulla. Mitmete ettevõtete esindajad olid Pekingis ise kohal (Pagaripoisid, Värska, Jaanihanso, Artisan Honey, Especha, Auxner). Kes kohale tulla ei saanud, saatsid tutvustamiseks Pekingisse oma tooteid (Saku, Liviko, Rõngu Mahl, Reyktal, Nobenaps, Chaga). Kandev roll Eesti toidu ja meie toidukultuuri esitlemisel oli Eesti tippkokkadel Inga Paenurmel ja Lauri Tomingasel ning Eesti hinnatud baarmenidel Kristo Tomingasel ja Silvester Harineemel.

Peking (1)

Kristo Tomingas ja Silvester Harineem pakkumas meedia- ja ärikontaktidele eestipäraseid kokteile, kasutades Rõngu, Nobenapsu, Chaga, Auxneri, Värska, Jaanihanso, Liviko ja Saku tooteid.

Inga Paenurm ja Lauri Tomingas panid kokku Eesti menüü, millest oli nädala vältel võimalik osa saada Pekingi luksushotelli Shangri-La China World Summit Wing restoranis. Menüü rajanes Eesti maitsetel ning pakutavate roogade koostises oli kasutatud ka eelpool mainitud Eesti ettevõtete tooteid. Eestipärase efektse kokteilimenüü panid kokku Eesti tippbaarmenid Kristo Tomingas ja Silvester Harineem, kes kasutasid jookide koostises samuti Eesti ettevõtete tooteid ja kaunistasid jooke muuhulgas näiteks Eesti külmkuivatatud mustikatega.

Peking (8)

Rõngu aroonia mahlajook sai suure tähelepanu osaliseks, sellest valmistatud kokteil oli väga menukas.

Lisaks Shangri-La hotellis pakutavale lõuna- ja õhtumenüüle oli Eesti toit esindatud Eesti nädala üritustel. 26. aprillil toimunud turismiseminaril pakuti külalistele Eesti suupisteid ja jooke ning lisaks tegid Eesti kokad ja baarmenid turismiseminaril osalenud reisikorraldajatele ettekande Eesti toidust ja toidukultuurist. Seminarile järgneval vastuvõtul liikusid kokad ise rahva seas ringi ja pakkusid Eesti suupisteid. Mitmed külalised, sealhulgas ajakirjanikud, jäid kokkadega pikemalt vestlema, et uurida, milliste toitudega on tegu ning mitmel juhul ka seda, kust näiteks suitsuangerjat osta võiks, kuna see maitseb nii hästi.

Peking (10)

Eestit kui suurepärast reisisihtkohta ning hea toidu maad tutvustava seminari järgsel vastuvõtul pakkusid meie tippkokad Eesti toorainest suupisteid.

Eesti suursaatkonnas toimus 28. aprillil äriseminar Eesti toiduettevõtetele, mille avas maaeluminister Urmas Kruuse ning mille raames said Eesti ettevõtjad praktilisi nõuandeid Hiina turu, kehtiva seadusandluse ning ärikultuuri kohta. Seminarile järgnesid Eesti ettevõtjate B2B kohtumised Hiina ostujuhtidega. Päeva lõpetas Eesti suursaadiku Toomas Lukki pidulik vastuvõtt Eesti saatkonnas, kus osales ka maaeluminister ning kuhu olid oodatud Eesti ettevõtete koostööpartnerid. Pidulik vastuvõtt esinduslikus ja kaunis Eesti saatkonnas koos hea Eesti toiduga, lõi meeldiva ja usaldusväärse õhkkonna võimalike tulevaste äripartneritega vestlemiseks, kokkulepete sõlmimiseks ja aitas ühtlasi luua üldisema kuvandi Eestist ja eestlastest.

Peking (2)

Maaeluminister Urmas Kruuse tervitussõnad äriseminari ning B2B kohtumistele järgeneud Eesti suursaadiku Toomas Lukki pidulikul vastuvõtul Pekingi Eesti saatkonnas.

Eesti nädala võttis kokku reedel, 29. aprillil, Eesti saatkonnas toimunud suurejooneline gala-õhtusöök, kus pakuti Eesti menüüd ja jooke ning nauditi Maarja ja Rein Rannapi esinemisi.

Eesti tooraine tekitas külaliste seas palju elevust ning erilise tagasiside osaliseks said angerjas, veisepõsk, halvaakook ning kama. Luule, eestipärase nimega noor hiinlanna, kes õpib kohaliku eestlanna Ilona Tragel`i käe all eesti keelt, rääkis uhkusega, kuidas tema ja teised Ilona õpilased söövad kama väga hea meelega.

Peking (4)

Sooja vastuvõtu teeninud eestimaine suitsuangerjas peekoni-peedileiva ja kalamarjaga.

Eesti kokad pakkusid õhtusöögil kilutrühvleid piimavahu ja murulaugu kastmega, kiluvürtsiga soolatud põdrafileed Forte juustu, kreemja kartulisupi, suitsuse metssea ja hernesalatiga, Eesti suitsuangerjat peekoni-peedileiva ja kalamarjaga, madalküpsetatud vasikapõske miniköögiviljade ja mustsõstrakastmega ning halvaakooki ja kamakreemi astelpajukastmega.

Peking (3)

Eesti nädalat kokku võttev gala-õhtusöök Pekingi Eesti saatkonna aias, kus pakuti Eesti menüüd ning kuulati Maarja ja Rannapi esitust.

Kohalike kokkade hämmastuseks tutvustasid Eesti kokad toidu valmistamise põhjamaist taset, järgides lõpuni joont, et toit tehakse valmis ja pannakse välja vahetult enne serveerimist. Suure tähelepanu osaliseks said meie baarmenid Kristo Tomingas ja Silvester Harineem, kes pakkusid Eesti tootjate jooke ning marjakokteile. Meie moosid puhtast loodusest, mahlakontsentraadid, külmkuivatatud marjad ning muidugi napsud leidsid palju kajastust ning loodetavasti leiavad tee ka sealsele turule.

peking4 1133

Kohalike kokkade hämmastuseks tutvustasid Eesti kokad toidu valmistamise põhjamaist taset, järgides lõpuni joont, et toit tehakse valmis ja pannakse välja vahetult enne serveerimist.

Esimest Eesti nädalat Pekingis võib pidada igati õnnestunud ettevõtmiseks. Ühe nädala jooksul oli Eesti väärikalt ja mitmekülgselt Pekingis esindatud. Kogu ürituse koordineerimise eest kuuluvad siinkohal erilised tänusõnad Eesti suursaatkonnale Pekingis, samuti kõigile teistele headele koostööpartneritele. Muusika, disaini, toidu ja turismi põimimine üheks tervikuks suutis äratada rohkem tähelepanu, kui iga valdkond eraldi tegutsedes seda ilmselt teha oleks suutnud.

FacebooktwittermailFacebooktwittermail

Comments are closed.