panelarrow

Eesti toidu tutvustamisest Vilniuses

(1) Eesti laud

Oma riigi toidukultuuri esitlemiseks valmistas iga saatkond ette rahvuslike suupistetega kaetud laua. Vasakult Evi Randpere, Taisi Tuulik, Alina Makhariashvili, Vita Kiškienė, Ülle Saar, Nikita Ulitin ja Laura Pakaste.

Laura Pakaste, diplomaat Eesti saatkonnas Vilniuses

Eesti, Läti, Soome, Rootsi, Taani ja Norra saatkonnad, Põhjamaade Ministrite Nõukogu esindus ning Leedu Presidendi Kantselei tähistasid 18. juunil Vilniuse Ülikooli botaanikaaias üheskoos jaanipäeva. Ürituse patrooniks oli Leedu president Dalia Grybauskaite, kelle sõnul on Põhjamaad ja Balti riigid heaks näiteks tugevast regionaalsest koostööst, mida ühendavad lisaks ühistele väärtustele ka traditsioonid ja kultuur. Jaanipäeva, millel on oluline koht kõigi Läänemere-äärsete riikide kultuuripärandis, peeti sellisel kujul Leedu pealinnas juba kolmandat korda. Külalisi oli tänavu ligi 700, nende seas diplomaadid, ettevõtjad, Leedu kultuuritegelased ja riigiametnikud, korraldajariikide kaubanduskodade ja kogukondade esindajad.

Oma riigi toidukultuuri esitlemiseks valmistas iga saatkond ette rahvuslike suupistetega kaetud laua. Vilniuse saatkond tegi Eesti toidu tutvustamiseks koostööd Põllumajandusministeeriumi ja Põllumajandus-Kaubanduskojaga. Leetu saabusid Senses  peakokk Nikita Ulitin ja perenaine Ülle Saar, kelle nobedate näppude all valmisid saatkonna köögis külalistele mõeldud 1800 suupistet.

(2) Suupisted

Palju kiidusõnu pälvinud Eesti toitu tutvustav menüü. Foto: Laura Pakaste

Palju kiidusõnu pälvinud menüüs oli Eesti juust küüslaugu kreemi ja tuhase kadaka krõbedikuga, suitsuräim krõbedal saial jänesekapsa geeliga, soolapõder kodusel leiva krõbuskil nõgesemajoneesiga ja kuusevõrse-rabarberi-ingveri jook. Mõned päevad enne üritust Eesti metsadest korjatud jänesekapsas, nõges ja kuusevõrsed annavad tunnistust sellest, et kõik suupisted valmisid puhtast kodumaisest toorainest, mida esitati uudsel ja huvitaval kujul. Ettevõtetest oli kesksuve tähistamisel oma toodanguga esindatud tunnustatud Eesti juustutootja E-Piim.

Lisaks köögikunsti tutvustamisele panustas Eesti saatkond ka jaanipäeva kultuuriprogrammi. Esmakordselt leidis ürituse raames aset Kaera-Jaani ühistantsimine. Rahvatantsijad Merle ja Vilmar Paats õpetasid huvilistele selgeks kolm erinevat tantsuliikumist, mida üheskoos suures ringis järgi tantsiti. Lauluga saatis Ellerheina vilistlane Liisa Margit Paats ja pillidel Leedu folklooriansambel Loreta Sungailiene juhendamisel, kes oli loo just selleks puhuks selgeks õppinud.

(3) Kaera-Jaan

Kaera-Jaani ühistantsimine. Foto: Evi Randpere

Meeldejäävat, sõbralikus ja vabas õhkkonnas möödunud üritust, kust ei puudunud ka ühislõke ja Soome saun, kajastasid mitmed kohalikud meediaväljaanded. Rohkem fotosid leiab Vilniuse saatkonna Facebooki lehelt. Suur tänu kõigile koostööpartneritele!

FacebooktwittermailFacebooktwittermail

Comments are closed.