panelarrow

Eesti toit, kunst ja muusika Kopenhaagenis

| 0 comments


Igal aastal saadavad Kopenhaageni elanikud suve ära suure toidupeoga. Festivalist Copenhagen Cooking on nüüdseks saanud Põhjamaade suurim omataoline. Sellel aastal osalesid seal ka Eesti restoranid Mekk ja Ribe koos eesti kunstnike ja muusikutega. Üritused toimusid koostöös organisatsiooniga Eesti Maitsed, mille eesmärgiks on eesti restoranikultuuri arendamine ja tutvustamine.

 

Pildil kokad Rene ja Carsten koos kunstnik Martin Saarega näituse avamisel.

 

Kui galerii Krebsen valis suvelõpu näituseks välja eesti kunstnike Martin Saare, Meru ja Navitrolla tööd, tekkis suurepärane võimalus galeriiga seotud Krebsegaardeni restoranis samal ajal ka eesti toitu tutvustada ning restoranis traditsiooniliseks saanud teisipäevasele džässiõhtule esinema kutsuda eesti muusikud.

 

Moodne eesti köök

(Pildil Rene Uusmees Krebsegaardenis, autor Harri Hanson)

 

Nii koostaski restorani Mekk peakokk Rene Uusmees toidufestivali ajaks Krebsegaardeni restoranis eesti menüü ning valmistas seda ise nädala jooksul koos Krebsegaardeni koka Carsten Korsnæsiga. Külalistele pakuti marineeritud punapeeti sarapuupähklite, kitsejuustuvahu ja õunasiidrikastmega, krõbedat koha kukeseente ja vürtsikilu-kartulipüreega ja astelpajuparfeed karamelliseeritud pähklitega ja õunaveiniäädika kastmega. Külalistel jätkus kiidusõnu nii Rene kui eesti toidu kohta. Selgus, et mõned olid juba Tallinnas restoranis Mekk käinud, mõned aga kohe Tallinna minemas.

 

Samal päeval kui restoranis hakati pakkuma Eesti menüüd, avati galeriis Martin Saare, Meru ja Navitrolla näitus. Vaatamata isegi Taani kohta märkimisväärsele vihmasajule, oli avamisele kohale saabunud terve hulk suuremaid Eesti sõpru ja kunstihuvilisi. Näitust tutvustas Martin Saar ning kokad Rene ja Carsten rääkisid eesti köögist.

 

Eesti etnodžäss

 

Tuule Kann ja Jaak Sooäär

 

Lisaks kaasaegsele eesti kunstile ja köögile sai 24. augustil restoranis nautida ka eesti muusikat. Toimus Krebsegaardenis juba traditsiooniks saanud džässiõhtu, kus restoranis parajasti pakutavat menüüd ja galeriis näidatavat kunsti täiendab sobiv muusika.

 

Eesti kujutava ja kokakunsti juurde valiti esinema Jaak Sooäär kitarril ja Tuule Kann kandlel ning flöödil. Kunsti, muusikat ja meeldivat õhtusööki ühendav üritus osutus nii populaarseks, et kõik lauad restoranis olid juba ette reserveeritud ning ligi neljakümnele soovijale oldi sunnitud ei ütlema.

 

Mängiti eesti rahvamuusikast inspireeritud džässilikke palu, lisaks laulis Tuule Kann eesti rahvalaule. Rahvusvaheline publik kuulas huviga muusikute selgitusi esitatavate lugude kohta. Erilise tähelepanu osaliseks sai taanlaste jaoks eksootiline pill kannel. Ümbritsetuna eesti kunstist ja kuulates kandlemuusikat, maitsesid kukeseened ja kartulipüree üritusel viibinud eestlastele veelgi kodusemalt, taanlastele ja muust rahvusest külalistele lõi pakutav tervik aga erilise elamuse.

 

Tänavatoidufestival Taste the world

 

Ribe lett tänavatoidufestivalil

 

Eesti toidu tutvustamine jätkus laupäeval 28. augustil tänavatoidufestivalil Taste the World, kus Eestit esindas restoran Ribe. Kuigi laupäevaks lubas ilmateade vihma ja hommikul olid taevas jälle kurjakuulutavalt tumedad pilved, osutus ilm siiski suurepäraseks ning toiduhuvilisi jätkus festivalile terveks päevaks. Ribe lett asus väga heas kohas Michelini tärniga pärjatud restorani Kiin Kiin vastas. Vaatamata tihedale konkurentsile osutus Eesti toit väga populaarseks. Peale suurepäraselt serveeritud ja hõrgu toidu äratas taanlastes huvi ka restoran Ribe nimi, mis pandud Taani vanima linna Ribe järgi. Nimelt olla Taani kuningas Valdemar II saatnud 13. sajandil Taani linna Ribe dominiiklaste kloostri mungad Eestisse usuasju korraldama ning sellest saanud alguse Dominiiklaste klooster ja praegune Vene tänav, kus restoran asub.

 

Kristel Lõuk ja katuselaastul serveeritud lambalihakotlett rukkileival

 

Restoran Ribe valikus oli kaks rooga: marineeritud räim rukkileival värske salati, vutimuna ja hapukoorekastmega ning lambalihakotlett rukkileival kukeseene kreemjuustu, tomati, värske salati ja sinepivahuga. Mõlemat serveeriti Otepäält pärit haavapuust katuselaastul, noad ja kahvlid olid samuti naturaalsest puidust. Suuremad huvilised said maitsta ka „Põltsamaa Tõmmu“ 2002. aastakäiku. Järjekord hakkas tekkima juba enne esimese roa valmimist ning ürituse lõpuks said kõik portsud müüdud.

 

Tundus, et taanlastele moodne Eesti köök meeldib. Mitmed käisid küsimas, kas restoranil Ribe on ka Taanis filiaal, ja leidsid, et kui Eestis tõesti saab nii hästi süüa, siis võtavad nad Eesti reisi kindlasti lähiajal plaani. Eesti toidu menu usutavasti innustab jätkama koostööd tippkokkadega Põhjamaades.

 

Eesti tutvustuse õnnestumise eest tuhat tänu Aivar Hansonile ja Harri Hansonile Eesti Maitsetest, Rene Uusmehele restoranist Mekk, Veiko Treumannile ja Ribe meeskonnale, Martin Saarele, Navitrollale ja Merule, Jaak Sooäärele ja Tuule Kannile, Kopenhaageni linna turismiorganisatsioonile ja festivali korraldajale Wonderful Copenhagen, restoranile Krebsegaarden ja galeriile Krebsen.

 

Kristel Lõuk, Katti Pärkson-Kull

EV saatkond Kopenhaagenis

 

FacebooktwittermailFacebooktwittermail

Lisa kommentaar

Kohustuslikud väljad on märgitud *.


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.